Съдът освободи осемте лица, задържаните при акция “Лихварите”

Софийски градски съд наложи мерки за неотклонение подписки на осемте задържани при операция “Лихварите”. Това се посочва в съобщение, публикувано в интернет страницата на съда.
След съвещание съдът приема искането по чл. 64, ал. 1 от НПК за неоснователно по отношение на всичките осем обвиняеми, за които е внесено. И за осемте обвиняеми не е налице нито една от предпоставките, визирани в разпоредбата на чл. 63, ал. 1 от НПК. В мотивите на съда се посочва, че за част от заловените няма основано предположение за това, че са извършили престъпленията, в които са обвини. Част от заловените са с установена самоличност, с постоянно местоживеене, не са осъждани и няма опасност да извършат друго престъпление. С оглед всичко гореизложено съдът приема, че искането на СГП по чл. 64 от НПК за вземане на мерки за неотклонение “задържане под стража” спрямо и осемте обвиняеми следва да бъде оставено без уважение, а на същите да бъдат взети мерки за неотклонение “подписки”.
БГНЕС припомня, че на 26 май се проведоха три полицейски операции, свързани с лица, занимаващи се с лихварска дейност. При обиските бяха иззети записни заповеди на стойност около 400 хил. лева. Обискирани бяха имоти на лихвари в Монтана, от където е иззето злато и в София. Иззети бяха 6 полицейски палки, 3 газови пистолета и боксове както в Монтана, така и в София. Задържан лихвар имаше и в село Зимница. При операцията бе задържан за лихварство и общински съветник от Берковица. Арестуваният е член на ПП "Евророма". Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви денят 26 май за Ден на лихварите. /БГНЕС

Станете почитател на Класа