Днес НС решава за отстраняването на Първанов

Днес в Народното събрание /НС/ ще бъде гласуван импийчмънта срещу президента Георги Първанов. Това е безпрецедентно заседание на НС. Подобен дебат не е имало в историята на българския парламент, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
До искане за искането за отстраняване на Първанов се стигна след като той еднолично записа разговора между него и вицепремиера Симеон Дянков и след това публикува стенограмата, без финансист номер едно да е бил предупреден за това. Според подписалите се под мотивите за импийчмънта с това си действие президентът е нарушил конституцията. Държавният глава е атакуван по общо 15 текста от основния закон в държавата. Според народните избраници той е позволил включително да се развихри мащабна корупция при издаването на българските паспорти. Отстраняването от длъжност на Първанов, който няма да присъства на дебатите по импийчмънта, се нуждае от подкрепата на поне 161 депутати, след което крайната дума има Конституционният съд.
Отстраняването на Георги Първанов виси на косъм днес след като снощи депутатът от РЗС Цветан Цветанов подаде заявление за напускане на парламента. Избраниците на ГЕРБ, Синята коалиция и Атака обаче наброяват едва 155. Без подкрепата на депутатите от партията на Яне Янев Ред, законност и справедливост това искане няма как да мине. Народните представители от РЗС подписаха мотивите за отстраняване на държавния глава, но преди два дни Янев поиска премиерът Бойко Борисов ясно да каже дали подкрепя мотивите за импиймънта. "Поведението на Георги Първанов е безпрецедентна проява на незачитане на конституционни норми и принципи, които подробно са развити в мотивите. Последвалото политическо говорене на президента в нарочно организираната от него пресконференция налага дебат в НС за правомощията му в парламентарната република", се казва в декларацията на ГЕРБ, която бе публикувана ден преди дебатите в НС. Според ГЕРБ Първанов е показал, че установените от конституцията норми могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава."Този прецедент е белег за недопустим политически морал и затова се нуждаеше от ясна политическа реакция", посочват още от ГЕРБ. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа