Втори ден страната блокирана

През Прохода на Републиката всички товарни автомобили да се движат с вериги, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.
Поради снегонавявания е затворен път II-901 с. Суворово - с. Ветрино (обл. Варна). Забранено е движението на тежкотоварни автомобили поради снегонавяване по път I-6 Петолъчката - Сливен, в двете посоки. Обходен маршрут – Петолъчката-Ямбол-Сливен. Типично зимни снежни виелици върлуват навсякъде в страната. Фирмата "Пътно поддържане" едва успява да почисти приоритетните пътни артерии и пътищата до населените места. Проблемът основно е, че поради снегонавяване по едни и същи маршрути са налага да се минава по няколко пъти. Това бе и причината тази сутрин да има затруднения с доставянето на хляб и храна по линия на Домашен социален патронаж до селата Гранитово и Дъбравка в община Белоградчик. С предимство се почистват пътищата, които правят връзка с Път "Е-79". Отворен е и пътя до гара Орешец. Пътуват и автобусите до областните центрове Видин и Монтана. Все още не са почистени второстепенните улици в града. Тежка е ситуацията и в междублоковите пространства, която възпрепятства възрастните хора да посетят търговските обекти в града и си закупят продукти от първа необходимост. В момента в Белоградчик вали ситен сняг и продължава снегонавяването. Съветът към водачите на МПС е да не се предприемат пътувания към населените места на общината, а ако това е наложително да става с автомобили оборудвани за движение при тежки зимни условия.
Три общини във Варненска област вече са обявили бедствено положение заради обилния снеговалеж и силния вятър, съобщиха от "Гражданска защита". Това са общините Ветрино, Суворово и Вълчи дол. На територията на Ветрино няма села без ток и вода, но основният проблем е снежната виелица, която затрупва третокласните пътища, които са непроходими. Със собствени усилия кметът на населеното място е организирал евакуирането на над 20 закъсали автомобила в региона. Три села в района на Суворово са без ток и вода. Очаква се екипите на ВиК и Е.ОН да стигнат до местата на инцидентите, за да отстранят възникналите аварии. Пътят Ветрино-Суворово е затворен. Селата Доброглед и Игнатиево в Община Аксаково, както и Равна и Неново в Община Провадия също са без ток. Поради влошената метеорологична обстановка, следобедните учебни занятия във варненските училища няма да се провеждат, съобщиха от община Варна. Заповедта ще обхване около 20 училища, уточни зам.-кметът Коста Базитов. Решението на кмета на града е взето след съгласуване с Регионалния инспекторат по образованието и Министерството на образованието, науката и младежта. Получихме множество сигнали за усложнената обстановка от директори и родители, каза още зам.-кметът. Той добави, че ръководствата на школата няма да бъдат придирчиви към закъсненията на учениците, които са в сутрешната смяна.
Регионалната служба по противопожарна охрана- Пловдив и Гражданска защита отстраниха паднало дърво на ул. "Данаил Юруков". Това е един от 14-те по-тежки случаи, в които службите са взели участие тази сутрин. Това съобщи Георги Кунев, говорител на пожарната.
Има постъпили множество сигнали за паднали дървета и клони в целия град. При един от случаите е пострадала тежко кола, а при друг възрастен мъж е ударен по главата от дебел клон докато си е чистил колата от снега. През изминалото денонощие служителите на "Гражданска защита" са реагирали на над 30 сигнала за паднали дървета и счупени клони в областта. Те са участвали в спасителните операции в 4 пътни произшествия, както и в отстраняването на скъсан кабел, пречещ на движението на ул. "Иван Перпелиев". Екипите на "Градини и паркове" също работят по разчистването на паднали клони и цели дървета. Местата, които вече са изчистени от тях са до училище "Райна Княгиня”, на улица в района на Захарна фабрика (над 10 дървета), на ул. "Георги Икономов" в район "Южен", както и на бул. "6-ти септември". Най-интензивно падналите клони и дървета се изнасят след олекването на трафика, след 10.30 ч. 41 резачи на "Паркове и градини" обаче продължават да премахват с вишки потенциално опасните клони.
От вчера сутринта всички основни булеварди и най-вече "Околовръстното шосе“ в София са напълно блокирани. Часове е трябвало на хората от крайните квартали, за да стигнат до домовете си, а до "Владая“ се стигаше за 5 часа. Блокадата по пътищата около и в града започна още вчера сутринта, отсечката до "Владая“ бе още по-трагична - тя остана блокирана до късно през нощта. От вчера след обяд, когато всички пътища са били блокирани и за да се стигне до крайния квартал, са били нужни 5 часа, до днес все още няма и ток в квартала. От 21 ч. вчера до момента нямаме ток, разказа пред БГНЕС жител на "Владая“. В същото време над стотина ТИР-а бяха отклонени на "Околовръстното шосе“ около "Бояна“, за да не блокират тотално изхода от града. Стотици граждани прекараха по 5-6 часа в колите си, докато движението през "Владая“ се нормализира. "Нямаше абсолютни никакви снегорини, нито полицаи, нищо, нямаше толкова сняг, колкото хаос“, възмущават се хората. "Обикновено стигаме за 30-40 мин. с маршрутка до София, а вчера пътувахме 5 часа“, негодуваха ядосаните жители на "Владая“, като по-голямата част от тях днес дори и не успяха да стигнат до работните си места. Както през изминалия ден, така и тази сутрин, почистваща техника и снегорини не се виждат.
Няма никакво движение, разказаха и жители на "Бояна“ и "Владая“, по пътя се виждат по една-две коли. В крайните квартали на София като "Люлин“ и "Дружба“ положението не е по-различно. В "Люлин“ на места снегът достига метър, като пътищата в квартала не са почистени никъде. По тротоарите и малките квартални улички има огромни снежни преспи, с над метър дълбочина, като преминаване е истинско преживяване. Спасението на жителите на "Люлин“, за да не закъснеят за работа, е метрото, но тази сутрин и то не успя да събере целия поток от закъснели и закъсали граждани. А и непочистените пътища и улуци допълнително правеха невъзможно достигането до подземния влак. Хората, запазили чувството си за хумор коментираха, че са се превърнали рано сутринта на снегорини.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа