Полицията откри самоделно взривно устройство у член на наркогрупата, разкрита през декември

Във връзка със задържаната през декември миналата година организирана престъпна група за наркоразпространение, придобиване и незаконно съхраняване на огнестрелно оръжие, изнудване и други тежки престъпления, полицаи от областната дирекция проведоха допълнителни оперативно-следствени действия, съобщават от пресцентъра на МВР.
След разпит на един от обвиняемите, вчера бе установено, че той е изготвил самоделно взривно устройство от тротил и го е укрил в избено помещение в блок в ж.к. "Балчик" в Добрич.
Взривното устройство е открито. Иззет е пластмасов съд с жълто прахообразно вещество, примесено с метални гайки и шнур в него /около 400 гр/.Устройството е обезвредено от специалисти на МВР. Работата по разкриване на престъпните действия на групата продължава. Това е второ допълнително откритие в рамките на разследването на престъпната дейност на организираната група. При първото - в края на януари, в специално пригодени тайници бяха намерени автомат “Калашников”- нарязан на парчета, ръчна граната, газов пистолет - преправен за боен, бойни патрони и пушка с отрязана цев. Служители на Първо РУ на МВР Добрич откриха незаконно притежаваното оръжие и боеприпаси в тайници, изградени в полезащитни пояси край Добрич.
До нелегалното оръжие разследващите стигнаха в хода на разследването по задържаната през декември м.г. организирана престъпна група. Припомняме, че тогава бе заловен тарторът - С.П. /34г./ и деветима негови авери - К.Л./ 32г./, Д.Д. /36г./, С.Е./26г./, Г.Г./31г./, Д.К./27г./, П.Ж./26г./, Д.Р./27г./, М.С./24г./ и В.Б./23г./, всички от Добрич и региона. Отделни прояви на нейни членове бяха наблюдавани в продължение на почти две години, като през този период в полицията периодично постъпвала информация за различни деяния. В процеса на работа разследващите стигнаха до извода, че отделните престъпления са осъществени най-вероятно от организирана група, действаща на територията на добричка област. В началото на октомври м.г. разследващите полицаи установили неоспорими белези на организираната престъпна група - строга йерархия с ръководител и подчинение на членовете на четири нива, които не се познават помежду си. “Управляващите” всяко ниво се отчитали пряко на ръководителя, а трима от организираната престъпна група имали специални функции като изпълнители на наказателни акции върху най-ниските нива за гарантиране на контрол по веригата и за силово налагане на “вътрешния ред” в структурата.
Установено бе, че престъпната група се е занимавала с разпространяване на хероин, амфетамини, екстази и марихуана на територията на област – Добрич. В хода на процесуално-следствените действия бяха изяснени престъпления против личността и собствеността на гражданите, вършени от групата. Умишлено са причинявани палежи на леки автомобили, на домове, нанасяни са средни и тежки телесни повреди, с последвала смърт на граждани, като целта е била чрез принуда на пострадалите да се демонстрира нейното надмощие и лидерство в региона.
При документирането на престъпната дейност бяха установени тайниците, ползвани от групата за съхраняване на предстоящите за продажба наркотици. Полицаите разкриха местонахождението на добре укритите депа - маскирани изкопи, разположени в горски пояси в околностите на Добрич. Достъп до тях имали членове от второ ниво, които по указания на ръководителя на групата, ги зареждали или доставяли оттам наркотични вещества. Точно при една от “совалките”, на 15 декември, към 19 часа при съвместно предприети оперативни действия заедно служители на СДОТО, бяха установени двама от членовете на групата, докато се придвижваха с лек автомобил към гориста местност край Добрич за да заредят едно от депата с наркотици. Те бяха задържани на местопрестъплението в момент на разкопаване на тайника, откъдето бяха иззети намерените вътре 300 грама амфетамин, а у един от един от двамата - 25 грама марихуана.
Часове по-късно, в нощта на 15/16 декември при акция на полицаи, дознатели и експерти задържали и останалите членове на престъпната структура. При последвалите претърсвания, обиски и изземвания в домовете им бяха открити наркотици, оръжия-газови и бойни пистолети и боеприпаси за тях, везни за измерване на наркотични вещества, преносими радиостанции, заглушители за мобилни телефони и полицейски радиосигнали.
На 18 декември състав на добричкия Окръжен съд наложи на обвиняемите постоянни мерки за неотклонение “задържане под стража”.
Във връзка с продължилите процесуално-следствени действия за документиране на дейността на десетимата, на 23-ти декември бяха установени още два тайника за съхраняване на наркотици, от които бяха иззети 40 пакета по 25 грама марихуана и 4 пакета по 10 грама хероин.
Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групата и установяване съпричастността им към други извършени деяния продължава и откритото самоделно устройство е един от реизултатите.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа