Цветанов: Безобразие е голям наркотрафикант да е бил осъден условно

Съдът е осъдил на три години условно за минали провинения и двеста лева глоба Огнян Атанасов, който беше задържан при международна акция на българските и испанските служби. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.
Акцията е осъществена през изминалите дни и е проведена в Благоевград, задържането е станало в Стара Загора и Казанлък. Групата се е занимавала с трафик на хероин към Испания. В хода на операцията от жилища на територията на ОДМВР-Благоевград са иззети общо 290 000 евро, 24 500 лева, 6 700 долара, газов пистолет, преправен в боен и 250 патрона за него, 900 грама кокаин, 726 хероин и 970 грама амфетамин. Задържани са шестима, като лидерът на престъпната група е Огнян Атанасов.
По повод условната присъда на Атанасов от март т.г., Цветанов каза: "Това е безобразие, което уронва престижа на страната, на цялата ни правораздавателна система". Той обясни, че Атанасов е бил заловен при продажба на около два килограма хероин през 1995 г. и е осъден от гръцкия съд на 18 години затвор. През 1998 г. той успява да избяга от затвора, след което през 2006 г. е осъден на три години лишаване от свобода и 200 лв. глоба от Окръжен съд Благоевград. "Може би сериозният финансов ресурс дава основание за тези мотиви на българския съд", каза още вътрешният министър. На въпрос дали твърди, че съдът е подкупен, Цветанов заяви, че не е казал подобно нещо.
Освен това от думите на Цветанов стана ясно, че гръцките власти са издавали на три пъти европейска заповед за ареста на Огнян Атанасов. Първата от тях е от 2008 г., но адвокатът му я обжалва пред Софийски апелативен съд, тъй като той вече е съден за същото престъпление. Следва втора заповед, която също е отхвърлена през 2010 г., той е задържан в Петрич и се стига до решението на софийски Апелативен съд за условното наказание от 3 години и глобата от 200 лв. От МВР съобщиха още, че служители на отдел “Наркотици” и сектора “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” на ГДБОП и ДАНС провели вчера съвместна операция за пресичането на дейността на организирана престъпна група, таблетирала синтетични наркотици. В хода на операцията са задържани трима, действали на територията на столицата и с. Антон. Общо шестима пък са задържани след кражба на огнеупорна каса от офис на нотариус в Козлодуй. Лидерът формирал своя група след ареста на предишния му "бос" – също заловен при касоразбиване.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа