Нелегалната търговия на цигари заема 40-50% от пазара

Нелегалната търговия на цигари заема 40-50% от общия обем на пазара на тютюневи изделия, сочат неофициални данни на Асоциацията на производители и търговци на тютюн и тютюневи изделия, съобщават от Асоциацията.
В някои погранични райони легалната търговия заема едва 30% от пазара. Асоциацията отчете драстичен спад от 30% на обемите на търговия с цигари през изминалата година в сравнение с сравнение с 2008 г. Асоциацията обяви категоричната си подкрепа за всички реални действия и ефективни мерки на правителството в борбата му срещу нелегалната търговия на цигари и цигарени изделия. Това обяви нейният председател Христо Лачев. Тенденцията е официалният пазар да губи от 5 до 10 % на месец от обемите си. За сметка на това, макар и по неофициални данни, контрабандата вече се оценява на 40-50% от общия обем на пазара, а в някои погранични райони тя надхвърля 60-70%.
Ако тази тенденция продължи, предупредиха от Асоциацията, редица от официално работещите фирми в бранша ще фалират или ще преминат към “сивия сектор”. При тази ситуация е трудно да се предвидят обемите на официалния пазар, което от своя страна означава, че много трудно биха могли да се предвидят приходите за бюджета от акциз и ДДС.
Асоциацията на производителите и търговците на подкрепя изцяло измененията в закона, свързани със задължителната регистрация по ДДС на всички търговци на тютюневи изделия;
обявява се за изравняване на акцизните ставки на тютюна за пушене и цигарите; предлага на държавните органи, в частност на Агенция Митници, да бъдат въведени диференцирани режими при издаване на лицензи за търговия с тютюневи изделия на “Търговци на едро” и “Търговци на дребно”. “Търговците на едро” да предоставят на НАП и Агенция Митници в края на всеки месец електронен вариант на дневниците си за покупки и продажби, във формат, одобрен от тях;Да не се издават лицензи за търговия с тютюневи изделия на лица и фирми, които под каквато и да е форма са участвали в незаконно разпространение на тютюневи изделия; първоначалното издаване на лиценз на нова фирма да става не по-бързо от 90 дни и не по-бавно от 120 дни. По този начин митническите органи ще имат възможност изцяло да проверят фирмата за свързаност с лица, които са участвали в незаконна търговия с тютюневи изделия. Освен това по-бавният срок на издаване на първоначални лицензи ще ограничи възможността за бързо създаване на фирми “фантоми”.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа