Лекари: 150 000 са младите хора с тежки хранителни разтройства

В България липсва медицинска статистика за точния брой на засегнатите от хранителни разстройства. Липсват и адекватни медицински звена, които да поемат засегнатите от тези заболявания, които са предимно млади хора Това заяви днес д-р Надежда Стоева, началник Диагностично консултативен блок в V МБАЛ ЕАД в София.
По оценка на специалисти, 150 000 са младите хора в страната, които страдат от този тип хранителни разстройства. Това стана ясно днес на пресконференция, организирана от Фондация „Природа и здраве за България” с подкрепата на Конфедерация „Защита на здравето”. На събитието присъства и Ангелина Такева, оздравяла анорексичка, майка на 3 месечната Анна Мария, която подкрепя кампанията и чрез своята история иска да даде кураж и пример на момичета, които в момента се изправят пред тези проблеми. Ангелина постъпва за лечение в V МБАЛ ЕАД през 2006г., когато тежи едва 23 килограма. Днес, вече не е необходимо някой да се грижи за Ангелина. Тя самата има сили да полага грижи за тримесечната си дъщеря.
Двете неправителствени организации обявиха стартирането на Национална информационна кампания за повишаване на общата информираност за значимостта на проблемите, свързани с анорексията и булимията. Сред целите на кампанията са: Разкриване на специализирана болница за лечение на хранителни разстройства (Анорексия нервоза и Булимия нервоза); Създаване на Дневен център за долекуване; Запознаване на обществеността със симптомите, рисковете от забавяне на лечението, важността от навременно лечение.
„Държавата не бива да бяга от отговорност и трябва да осъзнае рисковете от липсата на адекватни възможности за лечение на младежите с анорексия и булимия. Осъзнаваме, че липсата на информация за тези заболявания, както и финансовата криза, в която се намираме, кара много хора да неглежират този проблем. Но става дума за млади хора, при които отлагането на лечението и вземането на мерки едва при животозастрашаващите фази на болестта, струва много по-скъпо на държавата. А държавата не е абстракция, всъщност струва много по-скъпо на всички нас – и в материален, и още повече в морален план”, заяви Росица Камараш, изпълнителен директор на Фондация „Природа и здраве за България”. Д-р Стоева обърна внимание на факта, че повечето от болните постъпват в болница едва, когато животът им е застрашен, в крайните фази на заболяването. Липсват достатъчно специалисти, които са запознати достатъчно добре с проблема, както и възможности за адекватно лечение. След изписването от болница, младежите най-често се насочват към Психиатрични отделения или болници, където се лекуват около 15 дни, а за пълно оздравяване са необходими месеци специализирано лечение. Проблемът е особено сериозен за малките населени места в страната, подчерта д-р Стоева. Д-р Красимира Марчева, психиатър и психотерапевт в Областен диспансер за психични заболявания „Проф. д-р Н. Шипковенски”- София подчерта, че Анорексия нервоза и Булимия нервоза са специфични разстройства на храненето. Те се появяват обикновено у подрастващите и често продължават в зряла възраст. Анорексията е описана още в 17 век от R.Morton - 1691 г., а Булимията през 20 век. В последните десетилетия и двете заболявания зачестяват. Честота им е най-голяма в силно индустриализираните страни. Анорексията засяга 0,5%-1% от женското население, а Булимията 1%-3% от младите жени. Мъжете боледуват около 10 пъти по-рядко. Рисковата възраст за поява на Анорексия е между 12 г. и 25 г. с два пика - между 12 и 14 год. и 17-18 год.възраст. Булимията се проявява по-късно - между 17 г. и 25 год. възраст.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа