Кокинов: Има нови 10 свидетели срещу "Октоподите“

Има около 10 нови свидетели по делото срещу "Октоподите" след ареста на групата. Това каза градският прокурор Николай Кокинов на днешния брифинг на прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.
Според Кокинов те са свидетелствали срещу цялата група. Градският прокурор коментира, че може да се търси логика в това, че след ареста на групата са се появили новите свидетели. Кокинов уточни и че по други случаи се забелязва, че когато даден лидер на престъпна група бъде задържан, свидетелите започват да съдействат. Градският прокурор смята, че трябва да се разследва кой е внедрил Алексей Петров.
Кокинов бе попитан дали на определени свидетели срещу "октоподите" като Александър Томов, може да се дадат прокурорски бонуси - да им бъдат поискани по-ниски наказания. Той отговори, че по принцип, естествено, ако лице от дадена престъпна група свидетелства срещу останалите й членове, прокуратурата да поиска по-леко наказание. В случая с Томов обаче, законът не позволява той да получи по-малка присъда по делото срещу него за източване на Кремиковци и ЦСКА.
По повод възобновеното разследване на прокурор Николай Колев, Кокинов посочи, че бившият главен прокурор Никола Филчев е бил разпитан. Делото е възобновено на 17 декември миналата година, след получена информация във ВКП. На въпрос, дали има възможност за убийството на Колев да се използват свидетелски показания за повдигане на обвинения на поръчителя, както в случая с Маргините, Кокинов отговори, че това зависи от наблюдаващия прокурор, ако той има куража да го докаже. По случая със задържания директор на дирекция "Миграция", Кокинов посочи, че може да се стигне на по-високо ниво. Разследването според информацията на градския прокурор е от шест месеца. Не може да бъде заповядвано от изпълнителната власт, отговори Кокинов, когато бе попитан дали арестът на Светослав Мичев не е извършен след заявка от изпълнителната власт. Освен това Кокинов допълни, че е нормално вътрешният министър да знае, в колко часа ще бъдат повдигнати обвинения на Мичев. По думите на Кокинов разследванията срещу Раис Мустафа, Мария Мургина, Николай Цонев, Валери Цветанов, както и разследването за инцидента при дискотека "Соло" са към своя финал.


/БГНЕС/

Станете почитател на Класа