ПГ на ГЕРБ: Петгодишна забрана за ГМО

След заседание на ПГ на ГЕРБ депутатите са взели решение да се наложи забрана, петгодишен мораториум за освобождаване околната среда по смисъла на закона за ГМО и отглеждане с всякаква друга цел на генетично модифицирани организми на територията на България, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
На брифинга бе и министърът на околната среда Нона Караджова, която поясни, че решението е един добър компромисен вариант и ще се въведе забраната за отглеждане на ГМО култури по цялата територия на страната за всички видове. „С това закриваме темата за известно време“, заяви тя. Караджова подчерта, че инициативата е в отговор на обществения интерес, тъй като хората в България ясно са изразили отношението си срещу ГМО.
Фидосова поясни, че следващата седмица на второ четене при разглеждане в комисии ще има промяна в редица текстове и ще се наложат редакционни поправки в законопроекта за ГМО, като заедно с това се гарантира спазването на европейската директива по въпроса. От ГЕРБ имат намерение да инициират чрез евродепутатите ни, забраната да се приложи за страните на целия Европейски съюз. Европейската директива ни задължава да има ред, режим и правила, когато има заявление за използване на ГМО. Във връзка с решението днес, ако то бъде гласувано и от депутатите в пленарна зала, временно ще се спре приемането на заявления от компетентните органи, по повод провеждане на процедури по разрешителни режими за освобождаване в околната среда и отглеждане с всякаква друга цел на ГМО.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа