Кризисният щаб: Очаква се на 4 и 5 февруари всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани

Въпреки че разделението между протестиращите вече е факт, който придоби и организационни особености, и двете групи са единни по отношение на неудовлетвореността си от мерките, които гръцкото правителство предлага, се съобщава в доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 02.02.2010 г.
Националният координационен комитет на земеделците (съставен преобладаващо от поддръжници на управляващата партия ПАСОК) взе решение да бъдат продължени и дори засилени протестните действия. Министърът на земеделието вече не се счита от протестиращите за фигура, която може да бъде надежден партньор в преговорите. Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя Папандреу.
През повечето от ГКПП-та между Гърция, от една страна и Турция, Р Македония и Албания, от друга – преминаването на МПС е възможно през по-голямата част от денонощието. Изключение правят ГКПП Евзони – Албания и Дойран – Р Македония, където режимът е най-тежък. Счита се, че пропускателният режим на ГКПП Кулата – Промахон е също толкова неблагоприятен както този на горепосочените два пункта.
На 4 и 5 февруари предстои стачка на гръцките митнически служби, причината за която е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Очаква се през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани.
Във връзка с предстоящата стачка на митническите служители македонското министерство на вътрешните работи е получило днес официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. МВР на Р Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция. МВнР на Румъния е поместило на интернет-страницата си предупреждение, призоваващо гражданите на страната да избягват пътуванията до и през Гърция.
ГКПП Кулата от 19.00 ч на 01 февруари до момента продължа да бъде затворен за преминаване на товарни автомобили. От 14.00 ч на 2 февруари пунктът е затворен и за леки автомобили.
Образувалата се е колона от около 350 товарни автомобила. В тази връзка, от 15.00 ч са предприети действия по спиране на товарните автомобили, с дестинация Гърция, на организираните места за престой във вътрешността на страната.
ГКПП Илинден от 15.00 ч на 01.02. до 12.00 ч на 02.02. е бил отворен за всички МПС. От 12.00 ч до 15.50 ч пунктът е бил затворен за всички МПС. Натрупването е общо на 24 автомобила.
Към 17.00 ч пропускателният режим през ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко Войвода е нормален. На 1 февруари на горещите телефонни линии са постъпили общо два сигнала от фирми, със заявени загуби общо в размер на 17 000 лева. В МВнР е постъпила декларация от Управителния съвет на Сдружение на югозападните общини, в която се изразява недоволство от продължителните протестни действия на гръцките фермери и настояване за вземане на мерки за прекратяване на блокадите и компенсиране на претърпените от компаниите загуби.
Във връзка с повдигнатите проблеми от страна на български евродепутати в Европейския парламент, допълнителна възможност за гражданите, сдруженията и юридическите лица представлява Комисията по петициите на Европарламента. /БГНЕС/

Станете почитател на Класа