ВКС присъди 16 години затвор за Будимир Куйович

Върховният касационен съд постанови 16 години затвор за Будимир Куйович, съобщиха от съда. По същество ВКС потвърждава присъдата постановена на Куйович от 20 декември 2008 година.
ВКС образува през миналата година дело срещу Будимир Куйович, Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дойчев по жалба на подсъдимите. Те искат отмяна на присъдите, наложени от Хасковския окръжен съд и потвърдени с решение на Пловдивския апелативен съд, и оправдаването им или връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени процесуални нарушения. Будимир Куйович бе осъден на 16 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 220 000 лв. за организиране и ръководене на престъпна група за трафик на наркотици. На останалите подсъдими наказанията са съответно: на Николай Писков е наложено наказание от 10 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 лв., на Михаил Янков – 15 години затвор и глоба от 200 000 лв. и Стойко Дойчев – 10 години затвор и глоба от 100 000 лв. Съдебният състав на ВКС не е уважил искането на Куйович и останалите подсъдими за отмяна на присъдите. Решението не подлежи на обжалване.
БГНЕС припомня, че в края на декември 2007 година при спецакция бе задържан в България един от големите балкански наркотрафиканти Будимир Куйович. При разбиването на канала са задържани голямо количество хероин. Според МВР 60 кг хероин са заловени при акция на антимафиоти от ОДП-Стара Загора, ГДБОП и ОДП-Хасково. Оперативно-издирвателните и процесуални действия са осъществени под прякото ръководство на Окръжна прокуратура–Стара Загора. На ГКПП Капитан Андреево е извършена проверка на лек автомобил “Мерцедес Ванео” на влизане в страната от Турция. В автомобила са открити и иззети 116 пакета, обвити с кафяво тиксо с общо 59,350 кг кафеникаво прахообразно вещество. При направения полеви наркотест пробата от кафявия прах реагирала на хероин. Пакетите били поставени в специално пригоден тайник под металния под на автомобила. Задържани са управляващия “Мерцедес”-а Н.А. на 41 години от Стара Загора, съпровождащите го 53-годишен от София и 30-годишна от Своге, както и бившият митнически служител М.С. от Свиленград, осигурявал безпрепятственото преминаване на наркотика през митницата. От проведените под ръководството на Окръжна прокуратура–Стара Загора оперативно-издирвателни и процесуални действия е установено, че задържаните са членове на организирана престъпна група, ръководена от черногорския гражданин Будимир Куйович (39 г.), която се занимава с трафик на наркотици от Турция през България към Сърбия и страните от Западна Европа. На тримата мъже е наложена мярка “предварително задържане за срок от 72 часа” и срещу тях е образувано досъдебно производство по чл. 321, чл. 242 и чл. 354 а от НК. Будимир Куйович бе обявен за общодържавно издирване и впоследствие задържан. При подаването на оставката на главния секретар на МВР Илия Илиев в края на 2007 година, бе заподозряна като причина за нея поисканото от ОДП-Разград разрешително за пребиваване в България на наркобоса Будимир Куйович, което Илиев е подписал. Куйович бе арестуван у нас на 3 януари 2005 г. по обвинение, че ръководи нарколаборатория за синтетични наркотици в пернишкото село Дивотино. Черногорецът беше експулсиран месец по-късно със забрана да се връща за 10 години. Оперативни работници предложили на Илиев Куйович да се върне като сътрудник на МВР, за да помогне за разкриване на наркоканали. След като Куйович получава разрешителното обаче, възстановява бизнеса си с наркотици. От своя страна, въпросните служители, които убеждавали Илиев, че той е вербуван от МВР, не предприемали никакви действия срещу него.
На 29 януари Теодора Здравкова, която до 2000 година живяла на семейни начала с Будимир Куйович, след съдебното заседание нападна фоторепортер, който искаше да я заснеме. Освен, че го удари тя определи фотографа като „боклук”. Това стана след заседанието на Софийския районен съд по дело за клевета срещу журналиста Ивайло Дернев по дело за клевета, заведено от Будимир Куйович. Съдът счете, че Дернев не е виновен. Жалбата на Куйович беше, че в репортерски материал в столичен вестник чужденецът бил определен като сръбски наркобос. Съдът определи Куйович да заплати 500 лева на журналиста - средства за адвокатски услуги. Съдът не уважи и гражданския иск от страна Куйович в размер на 1000 лева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа