Славчо Кържев пожела да отговаря чрез детектор на лъжата

Бившият районен прокурор на София Славчо Кържев, който е подсъдим по дело пожела да дава отговори чрез полиграф. Това стана по време на днешното съдебно заседание по делото, предаде репортер на БГНЕС.
По делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев днес се проведоха две очни ставки между подсъдимия и Петьо Петров – бивш прокурор от Софийския районен съд и следователя Ясен Тодоров. Целта на очните ставки бе да се изясни дали Кържев е оказвал натиск за връщане на задържан като веществено доказателство автомобил по дело в Софийския районен съд. Петьо Петров каза пред съда, че е бил викан на 8 февруари 2002 година три пъти в кабинета на тогавашния районен прокурор Славчо Кържев, за да обясни какво се случва с въпросния автомобил. Самият Кържев обаче, каза пред съдебния състав, че във въпросния ден се е виждал с прокурор Петров само един път и то във връзка с проведена оперативка със заместник-районните прокурори и секторните ръководители. Славчо Кържев каза още, че се е поинтересувал за автомобила след като при него е постъпила втора молба от собственика на автомобила, който е бил и обвиняем по дело в районния съд, за това да му бъде върнато превозното средство. Бившият районен прокурор обясни, че се е интересувал единствено на какъв етап е било делото и дали има основание автомобилът да остане като веществено доказателство. На което е получил отговор, че към дадения момент е съществувал спор за собствеността на автомобила, поради което той няма да бъде върнат. Славчо Кържев бе категоричен, че не е оказвал натиск за връщането на превозното средство. На няколко пъти Кържев бе много емоционален и даваше квалификации на твърденията на свидетелите по време на очните ставки. Затова той бе предупреждаван на няколко пъти от съдия Петя Крънчева да говори по съществото на делото. Именно в такъв момент на емоционална възбуда Кържев заяви, че е готов да дава показания и чрез полиграф, т. нар. детектор на лъжата.
Втората очна ставка на днешното съдебно заседание бе между подсъдимия и Ясен Тодоров, следовател към 2002 година в Второ териториално следствие. Тодоров заяви, че е бил викан два пъти от Кържев във връзка с връщането на автомобила. Самият подсъдим заяви, че с него е имал само една среща и тя е била инициирана от следователя. И по време на втората очна ставка Кържев бе категоричен, че не е оказвал натиск за връщане на личния автомобил на обвиняемия Милев. В края на съдебното заседание защита на Кържев поиска разпит на нови свидетели по делото. След съвещание съдът допусна разпит на нови 6 свидетели. Целта на разпита е да се установи дали на 8 февруари 2002 година в кабинета на Кържев са идвали прокурор Петров и следователя Тодоров. Призованите за разпит свидетели са петима прокурори и един следовател. Днешното съдебно заседание продължи близо три часа. Следващото заседание ще се проведе на 12 април от 9,30 часа.
БГНЕС припомня, че според обвинението от 1 април до 9 юни 2004 г. Славчо Кържев е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела. Кържев се опитал да убеди ищеца Георги Любенов Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на "Вектор АВ" ООД - Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта той е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и е водил с него разговор, при което го уговарял и склонявал да се откаже изцяло или да намали размера на исканата от него обща сума по делата в размер на 31 154,56 лева. Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Велков Петров да върне на Петър Данчев Милев - обвиняем по досъдебно производство, лека "Опел Вектра", който бил предмет на спор за собственост.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа