Борисов: Когато един институт работи, той е толериран от Европа и от държавата

Виждате, че когато един институт работи, дава продукция, се толерира както от Европа, така и от държавата. Това заяви при посещението си в Централната лаборатория по обща екология на БАН премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.
Премиерът подчерта, че приходите в лабораторията за миналата година възлизат на 4 милиона лева. Той се запозна с апаратурата, която е възложил на министъра на отбраната да се използва при измерването на чистотата на въздуха в Стара Загора. „Или ми доказват, че замърсителят не е полигона в Змейово, или го затваряме”, категоричен бе министър-председателят. Стойността на договора на Министерството на отбраната и БАН за измерването стойностите на въздуха възлиза на 14 хиляди лева. Премиерът коментира и състоянието на екологията в страната. „България има уникални влажни зони. Давам пример с резервата „Сребърна” – когато станах премиер резерватът беше разграден изцяло и беше пълен с бракониери. Зимно време там беше като стрелбище за патици и се избиваше всичко живо”, коментира той, като подчерта, че до този момент никой не е посмял да се противопостави на това. „Вие виждате, че съм много коректен платец, когато ни представяте нещо, което е важно, ценно и работи”, обърна се Борисов към ръководството на академията. От своя страна председателят на БАН академик Никола Съботинов заяви, че е радостен от присъствието на премиера в институтите, тъй като на практика така Борисов разбира какво богатство представлява академията.
Министър-председателят Бойко Борисов откри днес нов лабораторен комплекс в сградата на Централната лаборатория по обща екология на БАН. На официалното откриване присъстваха още министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и председателят на БАН акад. Никола Съботинов.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа