До Великден изборното законодателство може да влезе на Първо четене в НС

До Великден е нормално изборното законодателство да влезе на Първо четене в НС, за да може след летния отпуск то да бъде гласувано на Второ четене. Това заяви Цецка Цачева при откриването на фотоизложбата в кулоарите на парламента („Първата сесия на 41-то НС през погледа на фоторепортерите“), предаде парламентарният репортер на БГНЕС.
На 19 декември е насрочена кръгла маса за политическата рамка и философията на изборния закон. Обемът от текстове ще бъде твърде голям, тъй като ще трябва да се обединят текстове за четири видове избори в един нормативен акт. Председателят на парламента направи кратък обзор на постиженията на депутатите по време на есенната сесия. Тя отбеляза по-голямата бързина, откритост и дисциплина на народните представители. Цачева съобщи също, че в скоро време се очаква по интернет да тръгне излъчване в реално време на парламентарните заседания. След 10 януари 2010 г. ще се стартира и гласуването на депутатите с карти с биометрични данни, което ще пресечи окончателно гласуването с чужди карти.
От пресцентъра на парламента предоставиха обобщени материали и данни за работата на депутатите в 41-то НС. За периода от 14 юли до 16 декември т. г. са проведени 56 пленарни заседания, с общо парламентарно време – около 325 часа. Постъпилите законопроекти са 135, а приетите закони – 55, постъпилите проекти за решения са 105, а приетити от тях – 95. Направена е и равносметка в цифри на парламентарния контрол. Общият брой заседания са 16, общият брой въпроси – 284. Няма отговори на 23-и от тях, а 14 са оттеглени. Най-много въпроси са задавани от ПГ на Синята коалиция – 92, от Коалиция за България – 84 и от „Атака“ - 80. Сред най-активните депутати, които са задали въпроси са Иван Иванов, от Синята коалиция с 36 въпроса, Ваньо Шарков, също от Синята коалиция с 26 въпроса, Лъчезар Тошев - с 16 и други. Най-малко са питали депутатите от ПГ на ДПС – само с два въпроса и от ПГ на ГЕРБ - с пет въпроса.
Депутатите гласуваха удължаване на днешното парламентарно заседание до 15 часа.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа