71 500 деца имигранти се обучават в наши училища

71 500 са децата имигранти, които учат в родните училища. Това стана ясно вчера на кръгла маса за интеграцията на имигрантите в България.
„Те представляват над 9% от всички обучаващи се през тази учебна година“, заяви Мариана Христова, която е ръководител на проект „Ще живеем заедно - трябва да се познаваме“. Тя обясни, че 80% от временно пребиваващите имигранти в България не знаят, че трябва да плащат такса за обучението на децата им в държавни училища. Христова добави, че таксите варират от 500 до 1600 евро в зависимост от класа и професионалното обучение. Над 7000 чужденци пък са получили визи за дългосрочно пребиваване в България от януари до средата на ноември тази година. Половината от тези визи са получили чуждестранни студенти, които не се считат към имигрантите.
До края на септември 2009 г. Агенцията по заетостта е издала 1120 разрешителни за работа, като най-много от тях са за турски, виетнамски и руски граждани. Общият брой на имигрантите в България е 104 100 души, което е 1,3% от населението на страната.

Станете почитател на Класа