EVN иска да инвестира в горския сектор

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов се срещна с представители на австрийската компания EVN, която има богат опит при реализирането на проекти за биомаса, съобщавиха от пресцентъра на МЗХ.
Фирмата има изградени 40 топлофикации на основата на биомаса на територията на Австрия и се интересува от възможности за сътрудничество и инвестиции в горския сектор в България.
На срещата се обсъдиха възможностите да бъдат проучени условията за съвместно публично-частно партньорство при реализирането на бъдещ пилотен проект у нас в областта на биомасата. Зам.-министър Костов уточни, че в момента се водят разговори за осигуряване на техническа помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за проучване на възможностите за използване на дървесна биомаса за производство на енергия. Той посочи още, че 76% от територията на горите в страната се стопанисват от Изпълнителната агенция по горите, като до момента дървесината се използва главно за дърводобив. С оглед на това е необходимо да се разнообразят приходите в горския сектор, заяви зам.-министър Костов и допълни, че осъществяването на такива проекти дава възможност това да се случи.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа