Илхам Алиев: Има много въпроси за решаване преди да осъществим „Набуко“

Не бих се ангажирал с конкретна дата, става дума за многостранен проект, който не зависи само от България и Азербайджан, заяви българският президент Георги Първанов на въпрос кога смята, че ще заработи газопровода „Набуко“, предаде репортер на БГНЕС.
Той допълни, че подписаните днес меморандуми за сътрудничество могат да се разглеждат като част от усилията по „Набуко“, защото те могат да се влеят в него. От своя страна азербайджанският гост Илхам Алиев беше много по-изчерпателен за „Набуко“, като изложи три групи от проблеми. „Винаги сме подкрепяли „Набуко“ и днес нашата позиция не е променена“, каза азербайджанският президент. През май в Прага ние подписахме меморандум, „но има цял комплекс от въпроси, които трябва да бъдат разрешени преди да бъде осъществен „Набуко“, каза той. Първият въпрос е свързан с ресурсната база. Според Алиев, Баку разполага с достатъчно количество газ – доказаните му резерви се оценяват на около 2 трилиона куб.м. Втория проблем, който остава нерешен и е голяма пречка за осъществяването на проекта е проблемът с транзита. Третият кръг проблеми са свързани с финансирането. Алиев заяви, че вече е отпусната някаква сума за „Набуко“, но проектът е свързан с големи средства. Така че и този въпрос предстои да бъде решаван.
Днес в президентството в присъствието на държавните глави на България и Азербайджан Георги Първанов и Илхам Алиев бяха подписани меморандуми за сътрудничество между министерството на енергетиката и промишлеността на кавказката република и българското министерство на икономиката, енергетиката и туризма, и между държавната петролна и газова компания на Азербайджан ГНКАР и българската „Булгартрансгаз“.
БГНЕС припомня, че газопроводът „Набуко“ е съвместен проект, който се осъществява от германската RWE , австрийската OMV, унгарската МОЛ, ручънската „Трансгаз“, българската „Булгаргаз“ и турската „Боташ“. Те имат в него равен дял. Тръбата се оценява на сумата от 7,9 милиарда евро и е дълга над 3300 км. Но за да заработи тя трябва да бъде свързана с други тръбопроводи, от тях за момента действащ е само Баку-Тбилиси-Ерзерум, по който с газ се снабдяват Грузия и Турция. Въпреки своите значителни резерви Баку за момента не разполага със свободни количества газ за „Набуко“. Те могат да дойдат след започването на експлоатация на втората фаза на находището „Шах Дениз“. Но даже това количество от 8-10 милиарда куб.м. няма да е достатъчно за напълването на „Набуко“, който е с капацитет – около 31 милиарда куб.м. газ. Това поставя под съмнение икономическата целесъобразност на бъдещия тръбопровод. Други източници на газ са Египет и Ирак. Предполага се, че към тръбата може да бъде включен и Туркменистан. Това ще изисква изграждането на тръбопровод по дъното на Каспийско море, чийто статут не е разрешен. Това начинания най-вероятно ще бъде блокирано от Иран и може би Русия. Очаква се газопроводът „Набуко“ да заработи през 2014 г., но според експертите по-реална дата е 2016 г.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа