Синдикатите скочиха срещу намаляване на болничните

КНСБ категорично възрази срещу намерението на държавата да намали на 50 процента обезщетението за болничните през първите три дни, които плаща работодателят. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров.
За нас проблемите, които са констатирани, които ние не отричаме, болничните фалшиви, това го виждаме, всички знаем, че трябва да бъде коригирано, но не през намаляване на правата на хората. Има административни механизми, има наказания, които могат да бъдат задействани, а не през намаляване на правата, заяви Димитров.
По-рано беше оповестен проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. Той предвижда още - майчинските след първата година вече да бъдат 380 лева, вместо 340 лева, както е сега.
Пламен Димитров допълни, че увеличаването на 12 месеца на срока, в който трябва да са правени осигуровки за безработица, за да се получава обезщетение, ощетява сезонните работници.
Като стъпка в правилна посока, но твърде недостатъчна, определят от КНСБ повишението от 7.20 лв. на 9 лева минималното дневно обезщетение за безработица. То трябва да е 60 процента от минималната заплата.
Всяко обезщетение за безработица трябва да бъде свързано с дохода, върху който са правени вноските. Той очевидно не може да бъде под минималната заплата. Минималното обезщетение би трябвало да бъде над 300 лева, а не 190 лева, колкото се получава с деветте лева, смята Пламен Димитров.

Станете почитател на Класа