Кристалина Георгиева: Европа има нужда от единен подход към бедствията

София /КРОСС/ Европа има нужда от единен подход към бедствията. Това каза българският еврокомисар Кристалина Георгиева на публична лекция, на която присъстваха министри, депутати, посланици, дипломати и студенти.
Еврокомисар Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи заяви, че ни чакат все по-чести бедствия и кризи, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Статистиката показва, че на година 85 000 души загиват от природни или хуманитарни катастрофи. Засегнатите са 230 милиона по света, а щетите възлизат на милиарди евро. За последните 35 години честотата на бедствията е нараснала пет пъти. Ето защо пред Европа стои предизвикателството да намери по единен подход за справянето с бедствия. Еврокомисар Георгиева представи стратегия как да стане това.

 

 

В стратегията е отчетена нуждата от планиране, предсказуемост и активна координация на действията при справянето с кризи. Необходимо е да се направи сценарий на рисковете и заплахите от възможни катастрофи и бедствия, както и да се индентифицира техническото оборудване, с което разполагат страните-членки. Чрез стандартизация на оборудването пък ще е ясно с какво може да помогне всяка страна -членка. Целта е да може да се създават екипи за бързо реагиране съставени от няколко страни -членки. Според еврокомисар Георгиева трябва да се укрепят възможностите на националните системи за гражданска защита по места. Друг проблем е организацията на транспорта чрез, който европейската помощ стига до нуждаещите се, за което също е нужно общи действия. Еврокомисар Георгиева не се ангажира да посочи срок за присъединяването на България към Шенген. Тя каза още, че стратегията, която предлага е само част от веригата подготовка-превенция -реакция-рехабилитация и научени уроци. Много по-високи сме, когато застанем заедно - комисията и страните - членки. Ние сме най-големият донор.

/ЦГ/

Кристалина Георгиева: България да наблегне на оборудването


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа