Ще се състои първото в страната координирано освобождаване на белоглави лешояди

София /КРОСС/ Ще се състои първото официално освобождаване на белоглави лешояди в дивата природа на Балкана. Събитието ще се проведе на 27- ми октомври край адаптационната волиера в ПП Сините камъни, съобщиха от Зелени Балкани.

На 27-ми октомври ще бъдат освободени едновременно общо 26 белоглави лешояди от четирите целеви територии в Стара планина - Врачански Балкан, Централен Балкан, Сливен и Котел, но събитието ще бъде официално отбелязано в ПП Сините камъни и комбинирано с първия Фестивал на лешояда, който ще се проведе в Сливен.
Преди освобождаването Зелени Балкани организират пресконференция от 10,00 часа в Областна Управа Сливен.
Патрон и официален гост на събитието ще бъде вицепрезидентът на Република България, ген. Ангел Марин, ще присъстват и представители на Фондацията за опазване на лешоядите, Майорка, Испания.
Събитието се осъществява в рамките на проект "Възстановяване на популациите на едрите европейски видове лешояди в България", подкрепен от Финансовия Инструмент за Околна Среда (LIFE+) на Европейската Общност. Това е един амбициозен петгодишен проект, който предвижда реинтродукцията на белоглави лешояди в Стара планина, като първа стъпка за бъдещо връщане на по-редките черни и брадати лешояди в България и на Балканския полуостров. Проектът е моделен за България, като прилага най-новите природозащитни практики, прилагани в Европа и света.

/КП/



Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа