Държавният музикален и балетен център-София открива сезон 2010/2011

София /КРОСС/  На 1 октомври  новосъздадения Държавен  музикален и балетен център - София  открива  театрален сезон 2010/2011 г. с представлението на новата постановка на Музикалния театър, оперетата на Имре Калман "Царицата на чардаша". На 2-ри октомври е премиерата на БАЛЕТ "АРАБЕСК" – "Необходима търпимост" хореографски дебют на Асен Наков. В програмата са включени миниатюрите "Лични разговори" хореография Константина Ханджиева и "Квартет"  Хореография  Боряна Сечанова, съобщиха от центъра.

ДМБЦ-София е творческо обединение на двете трупи на оперетата и балет "Арабеск", създадено с решение на Министерски съвет от 28 юли 2010 с цел провеждане на реформа и оптимизация на творческите институции  в областта на културата. Двете трупи запазват жанровото си различие и творческа самостоятелност, както и имената с които са познати  на широката публика.  Беше редуциран и числения състав на двете звена, но както каза и директорът на ДМБЦ-София, Тодор Димитров, ние не се разделяме с творците, които сега напускат театъра и те няма да бъдат забравени. Ще бъдат канени за участие в нови постановки и  творчески проекти и винаги ще имат възможност за изява на сцената. В момента двете трупи работят и подготвят изявите си за сезона, доуточняват вътрешния ред и правилник  в изключително спокойна партньорска атмосфера. Очертават се интересни заглави и през този сезон.

През месец октомври  ценителите на  оперетното изкуство могат да видят и много любими заглавия от афиша на Музикален театър - "Графиня Марица"  на Калман, "Прилепът" и "Една нощ във Венеция" на Щраус, мюзикълите на А.Л.Уебър "Котки" и "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха".

Продължавайки традицията на Музикален театър в поставянето на култови мюзикъли, на 5 и 6 ноември  от 19.00 ч.,  е премиерата на новата постановка на рок-опера  на А.Л. Уебър "Исус Христос Суперзвезда". Режисьор на спектакъла е Бойко Илиев, диригент Игор Богданов, сценограф Евгения Раева, хореограф Светлин Ивелинов, хормайстор Людмил Горчев.  Осъществяването на този проект стана възможно благодарение на отпуснатата субсидия  на Музикален театър, след проведен конкурс   по Столична програма "Култура".

В края на миналия сезон бе обявен  кастинг за изпълнители  и журито определи за ролята на Исус Христос популярния рок певец Коцето Калки, тенора на оперетата Богомил Спиров познат на публиката от мюзикъла "Йоасиф и фант.му пъстра дреха", "Котки" на Уебър и  множество роли в класически оперети,  Иван Иванов - гост дебютант, китарист, вокалист и автор на музика на група “Awake". Ролята на Юда ще се изпълнява от легендарния вокалист на  група "Ахат"  Звезди (Звездомир Керемедчиев) и Владимир Михайлов, известен на широката публика най-вече като фронтмен на групите “Safo" и “Angel Sky". В ролята на Пилат отново ще зарадва  публиката популярно име  от българската рок музика - Атанас Пенев, Наско от БТР. В образа на загадъчната  Мария Магдалена  публиката ще срещне  солистката на Музикалния театър Олга Динова, изпълнителката на  Гризабела и  хита "Memory" от култовия мюзикъл на А.Л. Уебър "Котки" с реж. Светозар Донев, Деница Шопова изпълнителка на много централни мюзикълни  роли . В тази роля ще дебютират и гостуващата Анна Топалова, позната от телевизионния формат "Мюзик айдъл 2" и актрисата от ДТ "Стоян Бъчваров" Варна - Надежда Панайотова.

Няма да разочароваме нашата публика и този сезон, категорични са от центъра. Амбициите на ръководството на ДМБЦ-София е да осъществи  програма, отговаряща на търсенето както на феновете на  класическия оперетен жанр, така и на младата публика очакваща театрално- музикални събития  с нова модерна естетическа концепция и визия.  Поле за изява  ще имат нови идеи , лица и модерни театрални форми. Търси се динамична и гъвкава политика при създаването и осъществяването на нови постановки в тези трудни за всички нас кризисни години. 

Билети  вече може да се закупят, на касата на Музикален театър, он-лайн  на  www.ticketsbg.com и на касата на Зала България.

/ВС/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа