Едуардо Мендоса е носител на наградата "Планета"

Мадрид, Испания /КРОСС/  Испанският писател Едуардо Мендоса стана поредният носител на престижната награда "Планета" за новелата му "Котешки бой. Мадрид 1936 година".
Наградата е учредена през 1952 година от голямото испанско издателство "Планета" и е втората награда, по сума, след Нобеловата. 601 хиляди евро взима победителя и 150 хиляди - за финалистите.

Едуардо Мендоса Харига е едно от големите имена в съвременната литература на Испания. Юрист по образование, той работи дълги години и като преводач, а първите си стъпки в литературата прави през 1975 г. Неизменно съпътстван от успеха, той вече е автор на 14 романа, студии и театрални творби. Най- известните му книги са "Градът на чудесата" , "Чудните патила на Пърдоний Флат", "Истината за делото Саволта".
Творчеството му се отличава с характерен език, неподражаемо преливане на стилове и художествени похвати, актуална тематика. Многобройните литературни награди, на които е носител, са безспорно признание за талантливото му перо. Тази година в конкурса участваха със свои новели 509 автора от Испания, Латинска Америка и Европа.

/ВН/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа