Седмица на пожарната безопасност

Сливен /КРОСС/ За пореден път след 1994 г., по вече утвърдила се традиция, за периода от 13.09. до 17.09.2010 г. общественото внимание в страната ще бъде привлечено към въпросите на пожарната безопасност чрез Седмицата на пожарната безопасност. По традиция тя съвпада с Професионалния празник на българските пожарникари - 14-ти септември, съобщават от МВР - Сливен. На тази дата през 1905 г. в гр.София по ини¬циа¬тива на пожарните командири от София, Пловдив, Бургас, Пазарджик и Асеновград се провеж¬да Първият пожарникарски събор. На форума присъстват 17 командири на пожарни служби от ця¬ла¬та страна. На него са взети решения за създаване единна организация на противопожарната охрана у нас, за поставяне началото на обучение на населението по противопожарна охрана, за усъвършенстване на нормативната и материалната база. Учредено е и дружество на пожарните ко¬мандири от цялата страна, със свой устав и печатен орган - списание "Пожарно дело". Деле¬гବтите на събора единодушно приемат 14 септември да се чества като Празник на пожарни¬карите в България.


Град Сливен също заема достойно място в историята на пожарното дело в България. Съхранените в Държавен архив документи сочат, че непосредствено след Освобождението, на заседание на Градския управителен съвет от 30 октомври 1878 г., тогавашното ръководство на града прозира необходимостта от закупуване на необходимото оборудване за гасене на пожари в града. След осигуряване на пожарния инвентар, са назначени и четирима служители, които да си служат с него. С това се слага началото на организираната пожарна защита на нашия град.

 

Идеята 14 септември да се чества като професионален празник на служителите от пожарните служби в България е възродена в новата ни история с решение № 385 на МС от 13.09.1995 г. Седмицата около тази дата се обявява за Седмица на пожарната безопасност.
През периода от 13.09. до 17.09.2010 г. служителите от Районно управление "Пожарна безопасност и спасяване" - Сливен (РУПБС-Сливен) ще отбележат Празника и Седмицата на пожарната безопасност с провеждането на редица мероприятия, с цел популяризиране на пожарното дело сред гражданите на общината. Какво по-значимо е предвидено в програмата:

 

В сградата на РУПБС-Сливен на ул."Г. Раковски" № 22-А от 13.09.2010 г. ще заработи временна приемна. На място в управлението или на телефони 644-356 и 644-357 гражданите могат да задават въпроси, свързани с пожарната безопасност и да получат компетентни отговори по тях. През периода е предвидена възможност за "Седмица на отворените врати в РУПБС-Сливен". Ако посетят на място пожарната служба, гражданите ще имат възможност да се запознаят по-подробно с историята, традициите и настоящето на пожарната дейност в гр.Сливен. Ще бъде дадена възможност на всички желаещи да се докоснат до ежедневието на огнеборците и да се запознаят отблизо с работата на специализираните органи за пожарна безопасност, както и с използваната в дейността им техника. Ще могат да разгледат, да пипнат и поставят лично защитните пожарникарски средства и специфичното техническо оборудване, както и да седнат в пожарните автомобили. А най-добрите състезатели по пожаро-приложен спорт ще демонстрират своите умения пред тях.

Със започването на новата учебната година ще се акцентира на подготовката на подрастващите за предотвратяване и правилни действия в случай на пожар. В тази връзка е предвидено организиране и провеждане на съвместни мероприятия за деца от групи за предучи¬лищна подготовка в детски градини и Детски комплекс Сливен.
В чест на празника е организиран спортен турнир по волейбол с участието на служите¬лите от РУПБС-Сливен - спорт, практикуван от пожарникарите в цял свят.

На тържествено събрание на 13.09.2010 г. в сградата на РУПБС-Сливен, пожарникарите от гр.Сливен ще отбележат Професионалния си празник и ще се отчетат пред обществеността. Ще бъде отдадена и почит към пожарникари, които вече не са между живите, но имат съществен принос в развитието на пожарната служба в града.

 

Най-атрактивната част при отбелязване Седмицата на пожарната безопасност и честване Професионалния празник на пожарникарите е предвидената демонстрация пред гражданите на техническото оборудване на РУПБС-Сливен и възможностите на специал¬ната техника за пожарогасене и аварийно-спасителни действия. Ще бъдат показани пожарни и автомобили за аварийно-спасителна дейност, както и специализирано пожаротехническо оборудване и защитни средства. Гражданите ще могат да се качат в автомобилите, да поставят защитните средства, да усетят чувството от допира със специфичното техническо оборудване. Демонстрацията ще се проведе на 13.09.2010 г. от 11:00 ч. на пл."Хаджи Димитър" в гр.Сливен.


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа