Как поп-рок музиката може да обедини поколенията?

Сандански /КРОСС/ На този въпрос ще отговорим с осъществяването на европейския музикален проект "ДА - Европейска младежка солидарност!", финансиран по програмата "Младежта в действие" на ЕС. На 4-ти септември в Сандански стартира проекта за многостранен младежки обмен, в който участници са предимно музиканти от 8 европейски държави - Румъния, Латвия, Литва, Испания, Франция, Унгария, Турция и България. Целта на проекта е постигане на солидарност и разбирателство между поколенията, чрез създаване на нова музика. По този начин ще отговорим на посланията на Европейската година за борба с бедността и социалното изключване за осъществяване на приемственост между поколенията. Музиката е тази, която обединява поколенията. Това е и мотото на проекта. Резултатите ще бъдат представени на сцената на най-мащабното младежко събитие на Балканите - Балкански младежки фестивал в заключителния концерт за закриването на 12 септември в Летния театър на Сандански.

В рамките на фестивала ще участват младежки групи от всички балкански и от различни европейски държави, като броят им е около 600 души, от които над 200 от чужбина. Балкански Младежки Фестивал се провежда под патронажа на Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" и е събитие, което популяризира отбелязването на международната година на младежта /август 2010-2011/.

Дейностите, които се реализират в рамките на проекта "ДА - Европейска младежка солидарност!", са насочени предимно към музикалното разнообразие, което обединява младежи от цяла Европа, премахва социалните и културни бариери. За всички участници бе организирана традиционна българска вечер, която подобаващо постави началото на проекта. Една от дейностите на 8-те музикални групи е създаването на кавър на своя песен с фолклорни мотиви от песен на друга държава, представена в проекта. Новите песни ще бъдат изпълнени на финалния концерт, който ще се проведе на 12-ти септември на сцената на летния театър в град Сандански от 19:30 ч. Също така участниците в младежкия проект ще изпълнят заедно световен хит за борба против бедността. Програмата на проекта включва още: Еко хепънинг, кръгла маса "Европа 2020 - Младежката визия за България 2020", сцена за съвременни улични изкуства, сцена за традиционни изкуства, част от програмата на Балкански младежки фестивал, който ще се проведе от 8-ми до 13-ти Септември в град Сандански.


/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа