Силният ВУЗ означава силна държава

Съветът на ректорите изрази вчера възмущението си от сблъсъците между студенти и полиция в Несебър и изказа категоричната си позиция срещу посегателствата над университетската собственост.
Това решение на ректорите за пореден път доказва, че имотите на висшите училища у нас представляват апетитна хапка за нечии интереси. Дългогодишните спорове около базата на НСА в Несебър и университетската ботаническа градина в Балчик са най-известните, но не единствените примери в тази посока.
Университетската собственост и сега е публично-държавна, т.е. има защитен статут. Този статут обаче очевидно не е достатъчен, за да се запази нейната неприкосновеност. Държавата трябва по по-категоричен начин да я гарантира на ВУЗ-овете, за да не може никой да посяга над собствеността им. И в същото време трябва да упражнява строг контрол върху нея, за да не се стига отново до тъжните констатации от „Студентски град“, в който помещения, отредени някога за библиотеки и столови за хранене, днес са се превърнали в дискотеки. Затова бързо трябва да се вземат съответните законови мерки. Поне в едно всички са сигурни – силните университети са независимите. А те са символ на силна държава.

Станете почитател на Класа