Задава ли се нова четворна коалиция ОБЗОР

Задава ли се нова четворна коалиция ОБЗОР
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.10.2022
  • Сподели:

Ето какво мислят различните формации по темата

 

Изборът на председател на парламента и фактът, че четири формации – ГЕРБ-СДС, БСП, БВ и ДПС се обединиха, в името парламентът да започне най-сетне работа 3 дни след началото си, предизвикаха разнопосочни коментари.

 

Представители на ДБ и на ПП веднага прозряха в това началото на една нова коалиция, която се готви да управлява страната.

 

Според Христо Иванов от ДБ тези формации показват сила.

"Имаме различия с БСП, които са много по-големи от днешното гласуване", коментира още той.

"Подозирам, че при тази 4-партийна конфигурация, е възможно да потръгнат нещата - евроатлантическо или националноотговорно", прогнозира Иванов.

От партиите, които гласуваха „за“ избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание обаче категорично отрекоха да се замисля ново управляващо мнозинство и коалиция.

Росен Костурков, депутат от ПП смята, че това може би е начало на една нова четворна коалиция, която се готви да управлява страната.

"Не мога да кажа дали ще е кратък или дълъг хоризонтът на парламента, видяхме, че БСП влезе в ритъм с партиите на статуквото, към тях се присъединиха и "Български възход", коментира той.

По думите му коалицията, избрала председателя, е била фасада на безпомощността на Народното събрание.

"Но дали тази коалиция няма да продължи със съставяне на правителство - нека да видим", допълни той.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев обясни подкрепата на партията му не означава, че има нова четворна коалиция.  По-скоро това е коалиция за избор на председател. Оттам нататък предстоят разговори, за да се види дали може да се излъчи конструкция или коалиция. Нека да изчакаме и да видим. Това заяви лидерът на партия "Български възход" Стефан Янев по повод решението да подкрепят номинацията на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Ние сме участвали в това гласуване заради принципа, който заявихме от първия ден – да подкрепим кандидатура, която е да максимално обединяваща – не намерихме до момента такава, която да събере 240 гласа. Това е принципът, обясни Янев.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, също коментира темата:

„БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Днешното мнозинство /при гласуването за председател, бел. ред./ беше необходимо и задължително за България и за българския народ. Сами сте свидетели на този блокаж - няма парламент, няма закони, няма бюджет, няма парламентарна република, коментира още Нинова. Има всякакви възможности за правителство, дори с третия мандат.

Искри между нас и ПП няма, но очевидно - имаме си позиции. Социалната програма беше тяхно знаме в кампанията им приехме колегиално и възпитано, диалогично. Но вчерашното говорене, сочене с пръст и обвинения за задкулисие преляха чашата, коментира лидерът на БСП.

Темата коментира и Десислава Атанасова – лидер на ПП ГЕРБ-СДС. Според нея в никакъв случай не се оформят управляващи коалиции.

„Изборът на председател стана след много компромиси и взаимни отстъпки, прекъсвания, събирания, гласувания и прегласувания. Този компромис се наложи, защото си даваме сметка, че трябва да има една единствена коалиция и това е коалицията на разума. Благодаря на останалите парламентарни групи, които се отнесоха отговорно към работата ни за избор на председател“, каза тя.

Единственият, който смята, че след взетото решение днес, може да бъде коментирана коалиция е Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС. По думите му такова нещо все още не е говорено, но не е нужно да се прибързва с подобен вариант след преговори между формациите.

„Не може да се говори за управленско мнозинство, но е възможно да има разговори“, каза той

"Винаги сме били конструктивни и във всяка една ситуация търсим решение. В последните 32 години ние винаги сме били такива", изтъкна лидерът на ДПС.

"Не може да се говори за управленско мнозинство, не са водени такива разговори. Възможно е да има, но не е говорено", каза той в отговор на журналистически въпрос.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък призна, че не мисли, че се оформя коалиция, а по-скоро в 48-то НС ще се видят много плаващи мнозинства. 

Трудно е да се каже дали има мнозинство, може би ще говорим за плаващи мнозинства, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов след избора на Вежди Рашидов за председател на НС.

 

Той прогнозира, че срокът на работа на парламента ще бъде няколко месеца.

Станете почитател на Класа