Експерт: Увеличението на ТОЛ-а ще го плащат бебетата и пенсионерите

Експерт: Увеличението на ТОЛ-а ще го плащат бебетата и пенсионерите
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.04.2022
  • Сподели:

Транспортният бранш излиза на протест в сряда. Основната причина е липсата на мерки в нашата държава, които да компенсират поскъпването на горивата, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.


Предложението на съюза е на превозвачите да се възстановява акциза на тези които зареждат в България, докато получим разрешение от ЕС да го намалим.
 
„Факт е, че ние сме с най-ниския акциз, но в цяла Европа държавите вече предприеха мерки, за да облекчат транспортния бизнес. Говоря за Франция, Германия, Испания и Италия. Навсякъде една от мерките е свързана с намаляване на акциза“, твърди Арабаджиев.
 
Автобусните превозвачи пък настояват за възстановяване на средствата за пътниците, които използват преференциални цени.
 
Ако има мерки, компенсиращи ръста на цените на горивата, това ще помогне до голяма степен стоките да не поскъпват, коментира още Арабаджиев.
 
„Увеличението на ТОЛ-а ще се плати от всички български граждани. Когато се говори: ще намалим винетките с 10 лв., обаче ще съберем на годишна база по 500 лв. от всеки български гражданин, от бебетата, които са се родили тази сутрин, до най-възрастния гражданин, ние считаме, че трябва да се предприемат антикризисни мерки.
 
Той обясни, че транспортният министър Караджов е посочил, че трябва да се съберат още 350 млн. лв. от ТОЛ-а. В същото време ще се намали цената на винетката. Тези 350 млн. лв. няма да се платят от превозвачите, а ще бъдат вложени в цената на транспортната услуга.
 
Арабаджиев се извини на всички български граждани за дискомфорта, който превозвачите ще им причинят с протеста си утре. Той ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград. В София протестиращите ще се разположат от БНБ до Народното събрание.

Станете почитател на Класа