Проф.Николай Витанов с четири варианта за развитие на ковид-кризата

Проф.Николай Витанов с четири варианта за развитие на ковид-кризата
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.09.2021
  • Сподели:

 

Аз съм един от най-заплашваните хора в държавата, но не се страхувам от тях. Няма от какво да се пазя. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

Николай Витанов посочи четири сценария за развитието на ковид-пандемията

 

Аз съм един от най-заплашваните хора в държавата, но не се страхувам от тях. Няма от какво да се пазя. Това заяви в студиото на Би Ти Ви математикът проф. Николай Витанов.

Какво ни крепи да не изпаднем в бездната – че София и Пловдив не са попаднали в най-рисковата зона. Попаднат ли тези два града там – ще паднем в бездната, коментира математикът.

Тази година се появи нов феномен – хора със симптоми, които не са регистрирани. Възрастовите граници – от средата на август насетне процентът на заразените намалява, защото вирусът удря младите хора, които не се регистрират, посочи Витанов.

Той направи и своята прогноза как ще се развива заразата през следващите месеци.

Вариант едно – имаме мерки и числото на заразените трябва да пада надолу. Но има и фактори, които вдигат заразата нагоре – увеличава се броят на местата с голяма концентрация на хора. Ако мерките се спазват, ще има вторичен пик, но може да бъде по-малък от първия пик и вероятно ще го наблюдаваме през октомври.

 

Вариант три – е пак да има спад и да има класически вторичен пик. Най-лошият вариант е застъпване на първичния и вторичен пик. В този сценарий случаите на заразени ще са – няма да коментирам точния брой , освен базовото репродуктивно число - ще е не много по-високо от 1.54., но това е така защото тръгваме от високо базово число и предполагам, че то ще достигне до 2.20.

 
 
 

 

Станете почитател на Класа