Атлантическа истерия: Призракът на Кремъл бродел из България

Преди няколко дена Атлантическият съвет излезе с позиция, че срещу България се води масирана руска хибридна кампания, която имала за интерес да предизвика хаос. 

"Постоянна цел на Кремъл остава неутрализирането на евроатлантическия избор на обществото и тласкането на България към руската сфера на влияние", пишат родните блюстители на евроатлантизма. Според тях, евроатлантизмът се основавал на демокрацията, личната свобода и върховенството на закона, поради което можело гражданите да протестират (благодарим Ви за разрешението!), но трябвало да сме бдителни за политически манипулатори, дирижирани отвън, които искат да подменят "демократичния дневен ред". 

Бога ми, това е парадокс на парадоксите - изцяло зависима отвън организация, за която най-висш идеал е размиването на националния суверенитет в разни глобалистки структури, да ни предупреждава за външни манипулации. Още по-парадоксалното е, че родните турбо-атлантици защитават демокрацията, под което те явно разбират управляващия вече 10 години Бойко Борисов, за когото най-изявените западни медии пишат, че е авторитарен и корумпиран лидер. Но парадоксите са нещо обичайно за атлантическите ястреби у нас, все пак не може да си преподавател по научен комунизъм или от "аристократичен" червен род и изведнъж да станеш най-голям евроатлантик и демократ без да си падаш поне малко по логическите парадокси! 

Със сигурност Русия, както и всяка друга велика сила, която има интереси на Балканите, следи внимателно какво се случва в България, но могат ли от Атлантическия съвет да покажат истински доказателства, че руснаците дирижират протестите или се опитват да ги овладеят, за да нарушат "стабилността"? Може би по инерция родните евроатлантици обвиняват Русия, а забравят, че ЕДИНСТВЕНОТО чуждо посолство, което си позволи да реагира на ситуацията у нас, бе американското? Не сме чули никакви коментари на руското посолство в подкрепа или против протестите, за разлика от Н.Пр. Херо Мустафа, която реагира изключително бързо и демонстрира подкрепа към протестите, а после се срещна и с Борисов, най-вероятно за да му се скара за нещо. Можем само да подозираме, че това "нещо" е дълго хиляди километри, започва от Русия, преминава през Турция, влиза в България и се насочва в западна посока, за да задоволи енергийните нужди на европейските икономики. 

Смешно е и твърдението за "евроатлантическия избор на обществото".  Господата атлантици явно забравят, че такъв избор никога не е имало. Освен ако под обществото не се имат предвид г-н Соломон Паси, Иван Костов, Симеон Сакскобурготски и други български политици. Явно според нашите атлантици, масата български граждани не са част от обществото, защото нека не забравяме, че никой не ги е питал искат или не искат "евроатлантически избор". И тук въобще не казвам, че българите биха отхвърлили членството в НАТО или още по-малко в ЕС, нека все пак не забравяме, че в съседна Македония нашите братя и сестри по демократичен път наистина избраха да са част от западните транснационални структури. Но да говориш за избор на обществото, когато такъв никога не е имало, това е просто цинично и лъжливо. Каквито са и твърденията, че едва ли не Русия се опитвала да яхне протестите срещу "стабилността", която разбира се, приемаме, че произтича от любимото ни правителство. 

Когато говорим за външни влияния и протести, бих искал да напомня на Атлантическия съвет, че гражданската война в Украйна започна след като посланикът на САЩ раздаваше курабийки на един площад в Киев. Конфликтът в Либия също не беше породен изцяло от демократичните пориви на бедуините, различните племенни групи и либералите от "Ал Кайда" и тнт. Някога лоялният съюзник на НАТО Турция също изглежда убедена, че опитът за военен преврат през 2016-та година също не е бил случайно стечение на щастливи демократични обстоятелства. Надявам се, че родните атлантици ще се съгласят, че "Заливът на прасетата" в Куба, операциите в Гренада, Гватемала, Никарагуа и кажи-речи в още десетки места по цял свят също са били събития, повлияни от външни фактори, при това нямащи общо с универсалното зло - Москва. 

Извън иронията, трябва да се запитаме стария римски въпрос - кому е изгодно? Наистина ли Русия би искала точно сега, когато съдбата на "Северен поток" е неясна, в една от най-важните за "Южен поток" страни, да има хаос и нестабилност? Едва ли. Кремъл е последният, който има интерес от дестабилизация на България точно в този момент. Тъй като у нас евроатлантиците по убеждение едва ли са повече от 5-10 % от населението и на протести излизат само след щедра демократична стимулация от разни фондации, най-вероятно не могат да разберат, че днешните протести срещу кабинета "Борисов" са породени преди всичко от факта, че на българите им писна от беззаконие, управленска наглост, корупция и липсата на перспектива. Очевидно е разбира се, че има и интереси, които не са толкова алтруистични - отделни партии, политици, бизнесмени и разбира се, едно посолство, което отчаяно иска да спре най-важният за Югоизточна Европа енергиен проект. Но в дъното на протестите не са злите кръволоци-чекисти, не е Путин, Дзержински или китайците, а желанието на българите да не бъдат втора ръка хора в държавата си, която за 16 години "евроатлантически избор" така или иначе е на път да изчезне!

 

Станете почитател на Класа