Забравят за какво си отива Цветанов. Завинаги или се „снишаваме, докато отмине бурята”?

Вторият човек в ГЕРБ се беше прочул с изявления пред медии, които го превърнаха в оратор за посмешище.

Цецерон, както го нарече коментаторът Тони Филипов, сега си отива. И има запалени почитатели, които пишат из Фейсбук, че заслужавал и 10 апартамента за свършената работа. Симпатизантите на ГЕРБ със свито сърце очакват двамата другари Борисов и Цветанов пак да се сдобрят…

В социалните мрежи се подиграват с Цветанов, други го жалят, други хвалят или осмиват Борисов, който го накара да си подаде оставка. Цецерон щял да се върне на бял кон, той Бойко временно го маха – „да се снишиме, да отмине бурята”, както се изрази навремето др. Тодор Живков, учител на сегашния Бащица Борисов.

В интернет обаче забравиха защо се маха (махат) Цветанов.

Ето накратко в резюме:

Като шеф на парламентарна група Цветанов внася и пуска в машината за гласуване поправка в закона, с която става възможен „небостъргачът” на „Артекс“ в Лозенец. Само и единствено заради тази поправка. Към онзи момент няма строеж в държавата, за когото да е нужно удължаване на срока на разрешителното за строеж от 5 на 10 години.

И в официалните си изявления „Артекс“ се позоваваха на тази поправка, за да обяснят, че всичко със строежа им е законно.

Приходите на „Артекс“ от продажба на апартаменти (има официална оферта, етаж по етаж – виж тук) се изчисляват на около 100 млн. евро.

За услугата да построиш тази печеливша сграда, няколко високопоставени от ГЕРБ (и кой знае колко още с подставени собственици) получават евтини (дали не безплатни за някого?) апартаменти.

Че това е така няма съмнение, защото гневният Борисов нареди да спре строежа на „небостъргача” в Лозенец и го обяви за незаконен. Очевидно с цел да прецака организаторите на далаверата.

Главният архитект, който отначало казваше, че строежът е законен, след гнева на Борисов като папагал започна да повтаря, че е незаконен.

 

Шегобийци се снимат пред луксозните сгради с апартаментите на Цветанов (вляво) и Цецка Цачева в кв. „Изток“, за да се майтапят във Фейсбук. Снимки: от Фейсбук

 

Вероятно „Артекс“ ще спечели в съда и ще довърши сградата. Но и ще кихне още апартаменти на когото трябва.

Е, гладните в ГЕРБ да се научат да не взимат от парсата без тартора си, без да питат и без да му се отчетат…

Ще се върне ли Цветанов?

Той неслучайно декларира неколкократно, че няма да каже лоша дума за Борисов, няма да работи против ГЕРБ и др. подобни. Това е за да му напомни с послание през медиите, че знае твърде много.

Ако се стигне до компромати, Цветанов може да унищожи Борисов. Изобщо не е до няколко парцела и къщи в Банкя, някой апаратамент за някоя госпожица у нас и в чужбина. За мащабите на Борисов може да се съди по някои белези – сделките за „Булгартабак” и „Виваком”, в които държавата услужливо подпомогна някой да ги овладее, с разгрома на КТБ и разграбването й, за който помогнаха БНБ и прокуратурата, с което, разбира се Борисов уж няма нищо общо, за търгове, строежи, бюджети и финансиране тук и там, за натиск върху този и онзи, неща, на които Цветанов е бил свидетел и т. н. И за неизвестен брой сделки в столична община, където е бил кмет 4 години, а Цветанов – зам.-кмет. Цветанов оглави партията ГЕРБ след учредяването й, защото Борисов нямаше право като кмет на изборна длъжност. Но кметът даваше заплата на партийния лидер Цветанов като зам.-кмет, в нарушение на закона (виж тук) и т. н. – много са взаимните им тайни. Двамата са били „дупе и гащи”, както се казва.

Затова в очите на Цветанов се чете една увереност, че ще се завърне, в което се надяват и екзалтирани привърженици на ГЕРБ.

Но Цветанов два пъти беше на дълги посещения в САЩ, поради което се шегуват, че там са му сменяли чипа. Той е и един вид заплаха за Борисов. Борисов го отстрани не само заради удара за партията, който му нанесе с апартамент-гейт. Той го маха като свой съперник за властта, както Тодор Живков махаше първите хора около себе си, и ги следеше внимателно кой как контактува с Москва.

Напълно възможна е ситуация компромат за Борисов да дойде отвън, както за апартамента на Цветанов. Тогава Цветанов ще е главен претендент да оглави партията.
Свалените приближени на върха не са бита карта завинаги, както сочи опитът и от соца и живковия режим. В един момент се завръщат, дори след години.

Сега да видим при борисовия режим как ще се развият събитията. Все пак е демокрация и идат избори, не европейски, а вътрешни. Оправданията на „вожда” с едни лоши около него вървят само до време. И ако той се разклати, много мачкани ще се надигнат срещу него.

 

 
Според офертата за т. нар. небостъргач „Златен век“ цените за жилища варират между 3200 евро на кв. метър към 11-ия етаж докъм 3600 евро на кв. м към 20-ия етаж и още повече на по-високо.

Станете почитател на Класа