Цинизъм- сами си плащаме, за да ни убиват

У нас има над 200 контролни органи, а в тях дремят хиляди чиновници. Това, което правят може да се опише съвсем накратко- преливат от пусто в празно и си топлят местата. Последното доказателство за тяхното безсмислие е установения от прокуратурата отказ на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да наложи разписаните по закон наказания на близката до властта транспортна фирма „Юнион Ивкони“ за множество нарушения.

 

.

 

Резултатът от напъните на журналистката Валя  Ахчиева да размърда държавните институции и да ги извади от мечешкия им зимен сън, се оказаха плачевни.  Предаването й бе спряно с доста съмнителния аргумент от страна на ръководството на БНТ, че заради ниския рейтинг на „Открито", ще се търси вариант за ново предаване. Явно, че стана редовна практика да ни взимат за идиоти. Вероятно така изглеждаме в очите на властта,  когато започнем да се тръшкаме пред камерите при поредния трагичен инцидент на пътя. За не повече от три дни валят въпроси кой е виновен и дали ще се понесе отговорност. Плачещи се заричат, че  ако трябва,  до гроб ще търсят възмездие и справедливост.  Само че, не става точно така. После всичко потъва в забрава до следващата касапница. Опечалените забравят, а виновните се оправят.  Валя Ахчиева реши да ги гони до дупка, но "катастрофира", защото бръкна в разнородна сплав от интереси, зависимости и корупция.

Помните ли, че така се случи и при наводненията. Водата от неизправни язовири отнесе със себе си много човешки съдби, издави добитък,  разруши имоти и покъщина, събирани с години, унищожи градини и посеви. Накара  хората, преживели потоп,  да съжаляват, че изобщо са се раждали. Виновни чиновници от Държавната агенция по метрология и технически надзор, затваряли си очите пред нередностите на водните съоръжения, така и не се открити до днес, камо ли наказани. Не чакайте, няма да видите такива, защото системата така работи.   

Разследванията на Фрог нюз за безобразията в друг контролен орган-„Медицински одит“, се потвърдиха от Инспектората на министерство на здравеопазването и прокуратурата. Не кой  да е, а говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи след разкритията ни,  че ведомството е прикривало десетки смъртни случаи, причинени от лекарски грешки. Хората подминаха с лекота и мълчание и тази зловеща новина. Да се чуди човек какви сърца носят?

Помните ли така прехвалените от бившия здравен министър Петър Москов турски ваксини?  Фрог преди всички алармира, че ваксината „Еувакс“, с която трябваше да се набоцкат  100 000 деца, съдържа опасно количество живак, поради което е забранена за използване в  страните в Европа. Светила в медицината излязоха притеснени, за да алармират, че подобна ваксина може да има фатални последствия, защото от  здрави, хлапетата може да се превърнат инвалиди.   Докато прокуратурата разследваше случая, контролният орган  в лицето на Изпълнителна агенция по лекарствата почти ежедневно си сменяше позицията по скандалния случай. Нещата до такава степен загрубяха, че държавното обвинение беше „на косъм“  да подведе под наказателна отговорност някой от шефовете на агенцията за това, че лъжат.     

Бившият зам.-шеф на АДФИ Албена Белянова за първи път публично огласи пред медията ни, че във ведомството има физическо и психическо посегателство от най-високо място. Жената, заемала възлова позиция, посочи директора Георги Начев като нейн насилник. Настоя за комисия, която да разгледа случая. Контролният орган в лицето на Инспектората към министерство на финансите продължава и до ден днешен да мълчи. Белянова твърди, че погледнали на преживяното с усмивка.  Ако жената е  права-ведомството да реагира, ако лъже-да бъде разобличена. Така излиза, че  сексуалният тормоз на работното място се приема за нещо нормално  и че подобни изстъпления се толерират от най-високо място. Подхилваме се на подобни преживелици, но със сигурност по една или друга причина  по кабинетите някой решава ей така, за разнообразие " да изплющи"  нашите дъщери, сестри, майки. Гнусно е, знам. Но явно не толкова, щом дружно си мълчим. 

Всички ние по един или друг начин сме жертви от бездействието на стотиците контролни органи, които  храним и отглеждаме със собствени средства. Не крещим, ако тинята е дошла до гърлото ни и всеки момент ще забълбукаме под нея. Какъв жесток цинизъм, какво издевателство -  сами да  плащаме за това да ни убиват?!

 

Станете почитател на Класа