Знакови дела с отсрочка

Т. нар. дело „Батко“ срещу бившия изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ Веселин Георгиев бе отложено за пореден път вчера. Човекът, заради когото ЕК ни спря милиони евро за строеж на пътища за конфликт на интереси, ще има спокойно лято до 17 септември. Тогава е насрочено делото отново.
Пак вчера Софийският градски съд постанови бившият кмет на Велинград и депутат от ДПС Фидел Беев да бъде задържан в ареста. Обвинението срещу него е за доставка на горива през март 2005 г., но заради имунитета му на депутат и адвокатски хватки делото бе отлагано многократно. Сега Беев вече не е кандидат за депутат на предстоящите избори.
Това са два случая, които поставят въпроса за аршина на Темида. И Георгиев, и Беев са знакови фигури и техните дела се следят с особено внимание от Брюксел. Не е много ясно какво пречеше на съда да приключи делото срещу Беев, вместо да го протака четири години. Съмненията са за политически протекции.
Случаят с Веселин Георгиев е още по-фрапиращ. След разкритията, че бившият шеф на пътния фонд е възлагал поръчки на брат си в размер на 120 млн. лв., на България бяха спрени пари по ФАР и ИСПА. Загубите за държавата очевидно са огромни. Но съдът не бърза с решението си. Макар че основната критика към родното ни правораздаване, която редовно присъства в докладите на ЕК, е бавното съдебно производство.
Вероятно надеждата на нашите магистрати е на експертите и политиците в Брюксел да им омръзне да ни повтарят да реформираме съдебната си система. Дали е така обаче, ще разберем, като излезе новият доклад на ЕК.

Станете почитател на Класа