Една сензация + всеобщо мълчание = ЦЕНЗУРА

Покрай новината за регистрацията на зетя на Тръмп като жена в избирателните списъци се получи и родна сензация. Всъщност родната отдавна е известна, но публично не се обявява от никого освен от мен.

 

Името на тази българска новина е ЦЕНЗУРА – безусловна, всеобхватна, подчинила абсолютно всички медии: от големите национални – вестници, радиостанции, телевизии, електронни новинарски сайтове през по-малките, та чак до разни блогове и профили в социалните мрежи с претенции за информираност и аналитичност.

 

Цензура, защото никой, ама наистина никой вчера следобед, снощи, в полунощ, в ранните нощни часове не публикува в България тази новина. (едва днес отделни, селектирани медии съобщиха вестта). Иначе дори дреболии от ежедневния живот по новините се обявяват и като родни, и като световни сензации.

 

Такова поголовно мълчание може да има само при цензура и само при наличие на команден център, който я осъществява – един център за всички медии, независимо че уж между тях самите те се водят за конкуренти.

 

Възпроизведе се случаят със световната сензация за разкритията на Навални за руския премиер Медведев, които у нас само аз пуснах, а медиите – чак след 2 дни, когато стана невъзможно да се мълчи.

 

Възпроизведе се и скорошният случай с разкритията за двореца на Путин, който също се превърна в световна новина, аз също публикувах, но родните медии дипломатично изчакаха един ден, докато се разбра, че отново не може да се мълчи.(бел. – редица родни медии въобще не отразиха случилото се и двата пъти) Възпроизведе се случаят със скандала Меркел-Путин. Възпроизведе се случаят с федералния дълг на САЩ (надминал 20 трилиона)…

И да не броя повече, че този списък на пропуснатото или закъснялото като новини през септември ще стане отегчително дълъг за четене. Не включвам пропуснатите или отразени със закъснение родни сензации, за които съм пуснал постове само аз, както и онези родни, за които и аз, и колегите ми са знаели, но на тях някой им е затворил устата.

 

Накратко – опре ли до неприятни и големи независими, а не поръчкови разкрития за това какви са ги вършили фигури в българския бизнес и власт и ги вършат и сега, следва поголовно мълчание.

 

Опре ли неприятната новина до личния живот на “големите батковци” по света (използвам определението на премиера ни) също следва поголовно мълчание.

 

Нарушава се само когато се разбере, че е безсмислено да се мълчи или ще лъсне истинския скандал – цензурата да заблести право в очите на публиката като ослепяващо слънце в пустинята.

 

Този център на цензурата, тази негова цензура десетилетия наред ни “защищава” от реалността.

 

 Някои пояснения около случилото се 


В световните медии новината изгря вчера в 9 часа сутринта (американско време), което при 7-часовата разлика с Ню-Йорк прави 16 часа вчера следобед у нас.

 


Публикува я електронният сайт на известното и водещо се като авторитетно сп. Wired.


Интересното е, че например др. издания на медийния концерн като “The New Yorker” не бяха сред първите издания, поели и разгласили сензацията.


Т.е сензацията май не е журналистическо откритие, а част от планирана кампания. Съдя за това и по съдържанието на публикацията. Казвам ви го като професионалист в тази сфера. Още повече, че основната компания – собственик на медийната империя с тези и др. издания Advance Publications, Incе е на 49-то място по размери на бизнеса си в САЩ (според Форбс) и с достатъчно тесни контакти в определени среди – противници на Тръмп.


В късния следобед вчера сензацията вече беше № 1 по световните медии. Нямаше как да не се забележи. Дори и сред непрофесионалните като цяло родни медии и сайтове.


Аз я забелязах и пуснах, когато снощи късно вечерта седнах пред компютъра, за да прегледам случилото се у нас и по света. Видях, че у нас се мълчи и изпълних ангажимента си да ви съобщя или да коментирам онова, което другите не ви казват или ще го съобщят със закъснение и от немай-къде. (това е целта на този профил)


Ще отбележа, че моят профил редовно се следи от всички големи медии у нас.


Но дори и информирани на роден език, българските медии и сайтове не посмяха да проверят вестта и съответно да я публикуват.


Чак толкова непрофесионални не са – гарантирам ви го! Има наистина добри журналисти у нас, прекрасни редактори и блестящо разбиращи работата си главни редактори. Другаде е разковничето за лошокачествения информационен продукт, който дават на обществото.


За конкретния случай със зетя на Тръм това разковниче се крие в наложената забрана с изрични указания да не се съобщава нищо, което е много лично или много лошо звучащо за родните и световни “големи момчета”.


Българската толкова лъскава медийна свобода и родна демокрация за пореден път се оказаха глазура на тъмна, твърда и нечуплива като стомана тоталитарна система – обаче не явна, а скрита за разлика от предишната.

 

Сензация е, ала не е скандал как се регистрирал – като мъж или жена зетят на Тръмп, въпреки че в САЩ новината я направиха именно като скандал.


Всеки има право и свобода на своя личен избор, вкл. и сексуален. Но основен принцип е, че за хората във властта, какъвто по отговорности е Джаред Къшнър, трябва да се знае повече, отколкото за обикновените, вкл.и за личния им живот. Да се знае, понеже личните им емоции също управляват делата им, с които ни ръководят.

 

 

Станете почитател на Класа