Огнян Минчев, политолог: Членството ни в ЕС спаси банковата ни система

Ахмед Доган е начело на корпоративна търговска групировка. Тя движи фигурите на кризата на сцената. Но не вярвам, че каквото и въздействие да имат хора като Пеевски, като Василев, а дори и самият Доган върху българския политически процес, а и върху финансовите механизми, са в състояние или са заинтересовани да направят такова нещо сами по себе си, Трябва да видим сглобен пъзела на цялата държава, за да стане по-ясно случващото се, но съм съгласен с колеги, които обясняват, че има дълбочинен сценарий зад събитията.
Преди две седмици премиерът обяви замразяването на "Южен поток".
"През 1996 беше замразено продаването на "Газпром" на българска инфраструктура и последва кризата, в която един симпатичен оркестър пееше "Пътнико свиден, пътнико - оф", а трябваше да пее и "Добре дошъл Рем Вяхерев", защото му дължаха много. Сега със замразяването на "Южен поток" средите, които са заинтересовани от осъществяването му, решиха да минат в настъпление.
В геополитическата битка между Европа и Русия, между Запада и Русия българските политици позволиха държавата да е в нейния епицентър.
След като ЕС оказва натиск да се спазва еврозаконодателството и да не се строи, тогава държавата трябва да бъде дестабилизирана, за да се покаже на ЕС, че няма контрола, който си мисли, че има тук. Това е битка, която не е българска.
Основната структура в петата колона БСП се е оказа в дълбока криза след евроизборите, което е довело до необходимостта да бъде изведен още по-напред един сокол, който беше предназначен да върши работа в етническите отношения, но сега трябва да стане генерален пълномощник.
Потенциалът расте в полза на Боянските сараи. Господарят на Боянския сарай едва ли ще слезе от сцената и след изборите през есента въпреки че, благоприятният сценарий е много от тези фигури да отпаднат след вота.
Ударът срещу банковата система е неуспешен, защото валутният борд и принадлежността на България към ЕС са го осуетили.
Несигурността, според него, се корени в политическия модел. "През последната година и половина се оказа, че способността на олигархичната система е директно да организират преврати (като Костинброд), да управляват и изпълнителната власт и да движат марионетки./Пред Нова тв/

Станете почитател на Класа