Дянков преведе пари на съдиите, но те не могат да ги вземат

Министерството на финансите (МФ) е превело вчера средствата за коледни надбавки на съдебната система, но заради приключването на годината от банковите институции практически те не могат да бъдат изтеглени и раздадени до 31 декември. И по закон трябва да бъдат върнати в хазната като остатък. Това става ясно от съобщение на сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Липсата на парите по сметките на органа за коледни надбавки станаха причина в понеделник близо 500 магистрати да внесат иск срещу министъра на финансите Симеон Дянков във Върховния административен съд. До ситуацията се стигна, след като на 11 декември ВСС реши да разпредели спестените от незаети щатове 24 млн. лв. за коледни надбавки за всеки зает в системата. Така съдии, прокурори, следователи, администрация в системата и съдебният инспекторат трябваше да вземат бонуси за празниците. Членовете на ВСС пък си гласуваха премии от по 5300 лева за цялостен принос към съдебната власт.
Сега обаче, когато средствата са преведени, магистратите няма за какво да съдят финансовия министър, въпреки че няма да получат никакви пари.
От ВСС допълват, че към днешна дата наличните средства по банковата им сметка са 61 375 177 лв., които ще останат неизползвани поради отказ на Министерството на финансите да отпусне полагащия се лимит за разходи чрез СЕБРА (системата за електронно бюджетно разплащане). Освен това тя е затворена от 23 декември заради приключване на годината, а от друга страна, няма и технологично време за извършване на плащания към отделните звена на съдебната власт. Друг проблем са указанията на дирекция "Държавно съкровище" към всички банки да не приемат за обработка бюджетни платежни нареждания на 28, 29 и 30 декември.
Сега всичките 61 млн. лв. ще бъдат прехвърлени като преходния остатък на бюджета на съдебната власт за 2010 г.

Станете почитател на Класа