Любомир Дацов: Ще продължим да правим дефицит на ръба на 3-те процента

Любомир Дацов: Ще продължим да правим дефицит на ръба на 3-те процента
  • Публикация: 
  • Дата:  
    07.10.2023
  • Сподели:

„Бюджетът е голяма система. Тя проявява резултатите от едно решение след около година. Всеки финансов министър обича високата инфлация, защото тя решава проблемите с дълговете, с приходите – ситуацията се замазва.

 

 

Сега започват да личат структурните недостатъци на бюджета. Следващата година инфлацията ще бъде 4-5% максимум”. Това заяви членът на фискалния съвет и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Ще продължим да правим дефицит на ръба на 3-те процента, прогнозира той. „Бюджетът има шанс, България има добра данъчна система, но трябва да се плати данъка на грешните политически решения с повишаване на доходите от последните години”, каза той и изтъкна необходимостта от рефомри. Единственият шанс за балансиран бюджет е да започнат реформи за ефективността на разходите, каза Дацов. Ако се направят реформи, 2025 може да е начало на балансирането на бюджета, допълни той.

Случващото се в бюджета сега е логичен резултат от действията на управляващите, обясни той. „Бюджетът е силно дебалансиран и няма да се оправи без структурни реформи, а тях никой не ги пише”, обясни Дацов.

„Понеже надуха приходите, за да обосноват по-високите разходи при приемане на бюджета, сега данъчните приходи, включително и осигурителните приходи, няма да бъдат изпълнени с минимум около 1 млрд. лева. Проблемът за тази година не е чак толкова голям, но прехвърлянето на проблемите за следващата година ги умножава”, каза финансистът.

„Бюджетът бе одобрен с около 5 млрд. и нещо приходи от помощи от ЕС, сега е към 1,7 млрд. лева. Дори да дойдат тези пари частично или изцяло, не вярвам изпълнението на финансовата рамка да бъде повече от около 3,5 млрд. лева. Това е последната година за изпълнение на проекти по структурни и кохезионни фондове. Нищо не се случва”, каза Дацов.

Той припомни, че това правителство прие бюджет с малко под 9 млрд. лева. „Няма да има изпълнение на капиталовата програма повече от 3,5 млрд. лева, убеден съм. От там се спестяват 5 млрд. лева. Малкият дефицит на бюджета се дължи на лошото усвояване и нехарченето на пари”, категоричен е бившият зам.-финансов министър.

Финансистът обясни, че парите за пенсиите са гарантирани, но лошото управление на бюджета е по-голям проблем от проблема с пенсиите. „Здравеопазването, образованието засягат много повече хора. Всеки ден се убиват хора по пътищата, но над 60% от причините за катастрофите са лошите пътища и лошата маркировка. Държавата е убиец”, каза Дацов.

 

Станете почитател на Класа