Ще засадят ли българските земеделци повече слънчоглед тази година?

Ще засадят ли българските земеделци повече слънчоглед тази година?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    03.05.2022
  • Сподели:

През тази година в България ще бъдат засети 9,2 млн. дка земя със слънчоглед в сравнение с 8,0-8,5 млн. в последните години. Тази прогноза направи земеделският производител Борислав Петков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Той коментира междинните оперативни данни на Министерството на земеделието, които показват над 4 пъти ръст на засетите площи със слънчоглед в България към 14 април спрямо същия период на миналата година. Към 15 април 2021 г. засетите площи с маслодаен слънчоглед в страната са били 1,1 млн. дка, докато към 14 април т.г. са 4,8 млн. дка.

 

Според Борислав Петков този огромен ръст към средата на април отразява темпа на сеитбата. Метеорологичните условия (хубавото време) са позволили тази пролет тя да се извърши по-рано.

 

„Миналата година към 14 април времето не позволяваше на много места да бъде засят слънчоглед и сеитбата беше изнесена като процес във втората половина на април и началото на май месец“.

 

Със слънчоглед вероятно ще бъдат засети всички пропаднали площи с рапица в страната, прогнозира Петков.

 

По думите му войната дава определени възможности и всички държави, които търгуват и изнасят в Черно море, вероятно ще се ориентират към производство на повече пшеница и слънчоглед. Огромният скок на цените на препаратите обаче означава малък марж на печалба за производителите и високи крайни цени в магазините.

Какво казва гостът за колегите си от Украйна вижте в целия разговор в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Станете почитател на Класа