Министерството на отбраната станало строително дружество

През последните години Министерството на отбраната постепенно се е превърнало в едно строително предприемаческо дружество, което няма пряко отношение към отбраната на държавата. Това заяви вчера във Варна министърът на отбраната Николай Младенов. Като своя лична амбиция той посочи връщането на фокуса на ръководеното от него ведомство върху българската отбрана.
„Първият ми приоритет като министър ще бъде да не се позволи спад в доходите на служещите в системата, а вторият - гарантирането на мисиите ни зад граница“, обясни той. Младенов беше категоричен, че най-важно е да се осигурят материално войниците в Афганистан.
„Имаме дупка от 2,5 млрд. лв., които са ни оставени в бюджета. Всички планове, които бихме имали за закупуване или придобиване на нови въоръжения, трябва да бъдат внимателно оценени от гледна точка на това доколко са пряко приоритетни към изпълнението на военните сили на България в момента”, коментира Младенов. Според него при този дефицит Министерството на отбраната до края на тази година трябва да намери 65 млн. лв., за да може да бъде балансиран бюджетът.
Той заяви още, че щатът в Министерството на отбраната е твърде раздут и трябва да бъде оптимизиран. В момента там работят 1440 човека, а в социалната агенция извън него – 800.
„Докъдето можем, ще оптимизираме този щат, но това изисква по-сериозен преглед на правилника за изпълнение на закона. С новия закон и въвеждането на интегрираното министерство до определена степен са създадени много дублиращи функции, които са взети от Генералния щаб и са зашити към Министерството на отбраната”, уточни министърът.
Младенов обясни, че до края на годината съвместно с Министерството на вътрешните работи и останалата част от правителството ще започне изработването на стратегия за национална сигурност.

Станете почитател на Класа