Червените отнесоха яйцата на протеста – управляващите не дойдоха в обсадения парламент

Без кворум за извънредното заседание, на което депутатите трябваше да изслушат Бойко Борисов.

И ДПС прати свои, но 15 от БСП отсъстваха.

Само 78 депутати дойдоха за извънредното заседание на Народното събрание вчера и поради липса на кворум такова не се проведе. То

бе свикано по искане

на БСП, но дори червените

не бяха в пълен състав -

отсъстваха 15 от тях. Социалистите свикаха парламента с искане да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. 5-6 от отъстващите били болни, други не могли да се приберат от отпуска си, който карат извън столицата или в чужбина, разказаха техни колеги

С яйца и домати бяха посрещани депутатите на влизане. От ранно утро сградата бе обсадена от протестиращи, които от няколко дни се заканваха да направят жива верига и дори да не пуснат избраниците да излязат от бялата сграда.

В 8 ч започна регистрацията с подписи на ръка, защото компютърната система на пленарната зала се мести в новата в бившия Партиен дом.

За 1 час обаче се събраха едва 78 души. От ГЕРБ в парламента дойдоха само председателката на НС Цвета Караянчева и зам.-шефът на групата Александър Ненков, който обясни, че е излъчен да обяви позицията на мнозинството (виж по-долу). Регистрираха се 62-ма от социалистите, 13 от ДПС. Подпис е сложил и Слави Нецов от “Воля”.

След като в 9 часа стана ясно, че няма кворум, Караянчева даде още 20 минути за нов опит за регистрация. Но и след тях резултатът беше същият и заседанието не стартира.

Няма кворум,

приятен ден,

обърна се Караянчева към БСП. Червените ѝ отговориха с викове “оставка”. “Не е коректно да викате ,,оставка", тъй като вие не сте направили всичко възможно да осигурите кворума, г-жо Нинова, заседанието е по ваше искане, а има липси и във вашите редици”, отвърна парламентарната шефка.

Не желаем БСП да превръща парламента в трибуна за решаване на вътрешнопартийните си спорове, обясни Александър Ненков отсъствието на депутатите от ГЕРБ.

Подобна бе тезата и на ВМРО и НФСБ, които разпратиха позиции до медиите. И двете партии изразиха

увереност, че

правителството трябва

да завърши мандата си, за да изпълни поетите пред гражданите ангажименти.

Много е лесно правителството да хвърли оставка сега и да се отиде на предсрочни избори през зимата, но това ще е за сметка на гражданите, коментира още Ненков. Освен това исканията на БСП за дневен ред той определи като нелепи. Едното бе депутатите да изслушат премиера и вътрешния министър за насилието над журналисти по време на националната конференция на ГЕРБ преди седмица, второто - актуализация на бюджета за социалните и икономическите мерки за преодоляване на коронакризата, а не премиерът и МС еднолично да решават как да се харчат парите. “В самата тяхна партия няма внесен вече осем месеца бюджет от Корнелия Нинова, а сега искат актуализация на държавния бюджет”, заяви обаче Ненков.

“Няма да подкрепяме отчаяни акции на БСП в опит да се докопат до властта”, бе коментарът пък на лидера на “Воля” Веселин Марешки, разпратен до медиите. Не стана ясно защо един от депутатите му все пак уважи опита за заседание.

ГЕРБ и управляващото мнозинство си направиха ритуално самоубийство от страх, анализира обаче Корнелия Нинова след провала на заседанието. Да имаш мнозинство в Народното събрание, да можеш да вземеш всички решения, които искаш, а това днес показва само едно - страх от истината, от протеста. Това е поредното доказателство за диктатура в България, обобщи соцлидерката.

 

 

Лиляна Клисурова

Станете почитател на Класа