Затворите пълни с пияни шофьори, Анонимни Алкохолици се заеха да ги спасяват

След промени в Наказателния кодекс отпреди няколко години , които предвиждат наказание „лишаване от свобода“ при шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта, затворите и затворническите общежития в страната са препълнени с пияници, много от които не са осъзнавали, че всъщност са алкохолици. Анонимни Алкохолици вече провежда сбирки в затворите, в помощ на такива шофьори.

Според статистика на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ след приемането на промените през 2015 г. само за първата година от изменението, зад решетките са попаднали около 500 нови затворници – всичките осъдени за това, че са шофирали с над 1,2 промила или след употреба на психоактивни вещества.

 

Резултат с изображение за „пияни шофьори“"

 

През 2018 г. с алкохол са заловени над 13 хил. шофьори, а с алкохол в кръвта над 1,2 промила са 5 хил. от тях.

Точна статистика за шофьори в затвора няма, защото съдилищата първоначално дават условна присъда, обикновено 5-6 месеца затвор за 1,2-1,5 промила, на при около 2 промила – 1 година. Максималният срок е 3 години затвор, в зависимост от концентрацията и дали нарушението е повторно. Отделно се отнема книжката и има глоба, както е добре известно.

Проблемът е, че много от шофьорите влизат в затвора при повторно нарушение. Тогава вече присъдата е ефективна, излежава се и предишната, и втората.

Шофирането след употреба на алкохол, след като вече веднъж шофьорът е бил санкциониран за това, е характерно за алкохолиците.

Алкохолизмът е болест и някои разбират това в затвора

В 4 затвора и 4 затворнически общежития вече се провеждат сбирки на Анонимни Алкохолици, целта е да помогнат на лишените от свобода с алкохолен проблем да осъзнаят заболяването си, да променят мирогледа си и да се социализират по-успешно след изтърпяване на наказанията си, за да живеят нормален трезвен живот.
Те трябва да бъдат информирани за тежестта на алкохолната зависимост, за нейната нелечимост и за единствената възможност за влизане в дълготрайна ремисия – доживотна трезвост. Другото важно условие за възстановяване е алкохоликът да иска да спре да пие. Той се нуждае от мотивация, нови житейски парадигми и нагласи към реалността, ново поведение и личностна промяна. Точно това се случва на сбирките на Анонимни Алкохолици (АА).

За инициативата на АА в затворите стана ясно неотдавна на международен семинар за работата им в условията на затвори, организиран от Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерство на правосъдието, Анонимни Алкохолици – България и Затвора в Стара Загора.

 

Резултат с изображение за „пияни шофьори“"

 

Според Иван Карушков, директор на затвора в Стара Загора, АА успешно помагат за ресоциализация на лишените от свобода, затова ще продължат сътрудничеството с тях. Идеята е сбирките на АА да се разпрострат и в други места за лишаване от свобода.

Болестта алкохолизъм е хронична и прогресираща, възстановяването от нея е дълъг процес, който не може да се случи за краткото време на пребиваване в болнично заведение, нито да се излекува с медикаменти, обяснява д-р Иван Добринов от психиатричната болница в Раднево, където се лекуват и алкохолно зависими. Там се провеждат сбирки и на АА. „Много от нашите пациенти след изписването продължават да посещават сбирки на АА през годините до пълното си възстановяване в трезвост“, казва д-р Добринов.

Повечето държавни болници правят само детокс при прием на алкохолик в остро състояние. След няколкодневен престой той е изписан и се напива още преди да е стигнал до дома си. Единственото, което работи, са групите за взаимопомощ, уточнява психиатърът.

В 68% от затворите във Великобритания се провеждат от години сбирки на Анонимни Алкохолици, съобщиха на семинара представители на АА-Великобритания. В останалите места за лишаване от свобода управата е разрешила затворниците да си кореспондират с трезви членове на АА и да се възстановяват по 12-стъпковата програма дистанционно.

На 5 декември се навършиха

 

 

30 години от първата сбирка на Анонимни Алкохолици – България

Тя се провежда в психиатричната болница на 4-и километър в София. През лятото на 1989 г. доц. Соня Тотева и д-р Тома Томов разказват на своите пациенти за общността на Анонимни Алкохолици в САЩ, където са били на специализация. Пациентите научават, че има начин да останат трезви за дълъг период от време само като променят отношението си към света, обстоятелствата и хората, като осъзнаят сериозността на заболяването и поемат отговорността за своето възстановяване.

Днес, сбирки на Анонимни Алкохолици се провеждат редовно в 17 български града. Започват сбирки за български емигранти с проблеми с алкохола и в Лондон. Добра практика в световната общност на АА е сбирки на родния език на алкохолика да има и в държавите, където има по-голяма диаспора от съответната националност. Идеята е, че споделянето на родния език действа оздравително на психиката и така възстановяването на алкохолика се облекчава.

„Ние сме мъже и жени, които споделят помежду си своя опит, сила и надежда, за да разрешат общия си проблем и да помогнат на други да се възстановят от алкохолизъм. Единственото изискване за членство е желанието да се спре пиенето. Няма такси или вноски за членуване в АА. Ние се издържаме сами чрез собствените си волни дарения.“ Това казват за себе си Анонимните Алкохолици по цял свят. АА не е свързано с каквато и да е секта, политика, организация или институция. Не подкрепя и не се противопоставя на каквито и да е каузи, не участва в обществени спорове. Главната ни цел е да останем трезви и да помогнем на други алкохолици да достигнат до трезвост, казват членовете на АА.

Общността на АА е основана през 1935 г. в САЩ от един бивш борсов посредник Бил Уилсън и от един лекар в Охайо – д-р Робърт Холбурк Смит. Днес в световната общност на АА членуват над 2 000 000 трезви алкохолици от 180 държави. Групите, които правят сбирки са повече от 118 000.

Ангел Иванов

Станете почитател на Класа