Една „научна” лъжа за поне 43 милиарда: Докладът на БАН за АЕЦ ”Белене” – шменти-капели

**** Крилатата фраза на Бойко Борисов е напълно приложима в случая, понеже сметката въобще не излиза


Учените знаят, че хората ще повярват на всичко, ако им кажат, че науката го е пресметнала.


Заради това ГЕРБ поръчаха доклада за АЕЦ „Белене” на БАН. Разчетът беше респектът от академията да затвори устата на критиците.


И онзи ден, в петък, енергийната министърка отново се позова на него – сочел варианти, при които АЕЦ-а ставал изгоден.
След първата последва втора тънка партийна сметка – засекретиха доклада. Публично се представи само резюме – за да няма материал, върху който да се упражняват скептиците в ядрената енергетика.


Но дори и ученик може да направи едни прости сметки, за да се види, че и резюмето, и 1000 страници на доклада са „шменти-капели” според крилатия израз на премиера ни Борисов.


Нека ги направим и ние.


Според БАН проектът е изгоден, ако:


• ако централата струва под 10.5 милиарда евро


• ако привлечените средства (заемът) е с лихва равна или под 4.5%.


• ако някой даде поне 70% от парите, а България участва с другите 30%


• ако срокът на изплащане на АЕЦ-а е 20 години

 


Ето ги сметките, които се получават от тези числа!


—– § 1


10,5 милиарда евро са малко над 20 милиарда лева.


—– § 2


7 милиарда евро заем са 14 милиарда лева. Да приемем за тях не особено реалните 4.5 % лихва годишно – рейтингът на България не ги позволява. Не ги позволява и историята на АЕЦ „Белене” – започвана досега с 4 първи копки.
Няма да пресмятаме и такси и комисиони върху този кредит. Ще приемем, че главницата се погасява на равни вноски. Въобще взимаме най-благоприятните условия. Но дори и при тях за 20 години само сумата на лихвите ще достигне 6 МИЛИАРДА 326 МИЛИОНА И 620 ХИЛЯДИ ЛЕВА.


Опаааа!!! Значи централата няма да струва 20 милиарда, а ще излезе поне 26.32662 милиарда лева.


—— § 3


За големите и продължителни проекти се прилага инфлационен индекс в строителството. БАН са пресметнали такъв индекс за електроенергията, увеличавайки цената й два пъти. Обаче са го забравили при строителството. Не е коректно, но и аз ще го забравя, макар че е против правилата за изчисляване на размерите на необходимите инвестиции.


—— § 4


Издръжката на АЕЦ „Козлодуй” в днешно време според баланса и отчета за 2016 г.е на стойност 834.681 млн. лева. И тук не прилагам инфлационния индекс, въпреки че е безспорно, че тези разходи ще растат. За 20 години сумата ще направи 16.69362 млрд. лева.


—— § 5


В тази сметка не е включено извозването в Русия и съответното заплащане за високорадиоактивните отпадъци, не е включена непрекъснато повишаващата се цена на урана, не е включена подготовката на кадри и обучението им и т.н., и т.н.
Ще вмъкна една бележка за „суперизгодната” според някои оценки сегашна АЕЦ „Козлодуй”. Коефициентът за възвръщаемост на активите (ROA) е 0,0008 лева – няма и една стотинка, а миналата година, отчетена като много добра, този коефициент на възвръщаемост е бил 0,024 лв. Само две стотинки и половина! И токът от централата струва дори сега над 8 стотинки (справка Българска енергийна борса)


—– § 6


Годишното производство на електроенергия за продажба (защото всяка АЕЦ е голям потребител на ток) от два реактора – милионници е към 15 млрд. киловатчаса, съдейки по отчетите на АЕЦ „Козлодуй”. За 20 години – периодът на изплащане ще се произведат и продадат (ако има търсене) 300 млрд. квтч енергия


Сега за АЕЦ „Белене” според ученическата ни сметка ще съберем само два показателя – 26.32662 млрд. лв. за покриване на себестойността на строителството (без инфлационния индекс) и 16.69362 млрд. лв. издръжка.

 


******* ПОЛУЧАВАМЕ 43.02024 МИЛИАРДА ЛЕВА .

 


Грубо оценено, само на първи поглед толкова ще ни струва за тези 20 години АЕЦ „Белене”, през които тя трябва да се изплати и възвърне вложените средства.


В тази сметка не са включени разходите за връщане на високорадиоактивните отпадъци в Русия, без разходите за ядреното хранилище, без инфлационни индекси, без отчисления за погребението на атомните мощности, без… и т.н., и т.н.
Делим тази сума на тези 300 млрд. киловатчаса електроенергия, които ще се произведат за периода и получаваме 14,34 стотинки. С други думи най-ниската себестойност, ако АЕЦ-ът беше построен вече при тези елементарни разчети и без да има печалба, която при това не е включила маса други разходи, още сега, в момента би била 14.34 стотинки на киловатчас.
Без ДДС-то! С него става 17.208 стотинки.


Тази стойност от 17.208 стотинки надминава разчета на БАН за борсовата цена на тока през …. 2040 година! Тя според най-високата „научна” прогноза е 85 евро/мегаватчас или 16,6 стотинки на киловатчас.


Като резултат централата не само няма да се изплати, но докато работи, ще носи загуба.


Не е ясно какво и как са изчислявали учените, но както видяхме, в техните сметки 2+2 не са направили логичното 4, а политически заръчаното 3.
Киловатчасът толкова ще излиза на централата, ако тя работи без абсолютно никаква печалба, а до нас като потребители би стигал на цена над 40 стотинки.


40 стотинки още днес, ако вече беше построена!


А утре, другиден? А след 20 години?

 

Фактите по света еднозначно сочат, че АЕЦ икономически не са рентабилни.


Няма нито една държава, в която някоя централа или реактор да работи без дотации. Затова от 30% в световен мащаб делът на атома в производството на киловатчасове спадна на 10% през 2016 г.
Именно заради такива икономически сметки ядрените промишлени реактори по света в момента са 448 броя срещу над 700 броя преди две десетилетия. Централите се закриват не само заради високия риск от ядрена катастрофа, а главно заради неефективността им.


При това бройката от 448 реактора е такава заради усиленото строителство на АЕЦ в държави, които развиват ядреното оръжие като например Индия, Китай или такива, които искат да го развият като Иран. (полученият плутоний при работата на реакторите се използва като суровина за атомните бомби).


В развития свят Италия се отказа от атомната енергия, Швейцария се отказа от нея на референдум, Германия ще затвори всички свои АЕЦ, Франция –най-ядреноенергетичната държава в света ще намали на първо време чрез съкращаване на реактори количеството на тока от ядрени централи от сегашните 78% на 50% през 2025 година. Япония е спряла почти всички свои ядрени реактори след трагедията във Фукушима.


В нито една по-развита държава в света от много и много години насам (след Чернобил) не е пусната в експлоатация нито една нова АЕЦ. Съвсем наскоро американците и англичаните се отказаха от замислените си ядрени централи (по една във всяка страна).


Факт е, че огромният френски атомно-енергиен концерн „Арева” – един от трите най-големи в света в тази област посочи в отчета за акционерите си, че вече над половината от приходите му идват от демонтаж на АЕЦ по света, а не от строителството на нови централи.


Чувам вече опонентите – да, ама Унгария строи АЕЦ. А колко от вас знаят, че Унгария е поела (също като България) ангажимент да затвори старите си реактори?


Виждам вече другия аргумент – ами изхарчихме милиарди. Да ги оставим да гният ли?


Със своите 2 милиарда загубени евро България далеч не е печален рекордьор в света, когато става дума за прекратяване на ядрени проекти. В края на юли 2017 година беше спрян V.C. Summer Nuclear project в американския щат Южна Каролина. Двете компании, които инвестираха и строяха тази АЕЦ – корпорациите Скана и Саннти Куупърс бяха изразходвали вече над 9 милиарда долара, които представляваха само 40% от крайната проектна сметка. Прекратиха завършването на тази АЕЦ, защото сметките посочиха, че ще изгубят още повече милиарди, ако тя заработи, а американската държава им отказа субсидии за цената на тока.


По-рано, през тази година, през месец март, изправени пред галопиращи сметки по свои ядрени проекти, огромната атомна корпорация „Уестингхаус” също подаде документи в съда за неплатежоспособност.

 


******************************************


Докладът на БАН има още един много голям дефект. Той прогнозира заради това дефицит на електроенергия след двадесет и няколко години в региона. Да, ама според поръчката на правителството учените ще подготвят прогнозите за националното стопанство в друг доклад, който ще стане готов едва през март догодина.


С една реплика – впрегнаха каруцата пред коня. Първо се гледа икономиката – каква ще бъде, какво ще произвежда и прави, после се изчисляват нуждите от енергия, а не обратното.


Безспорното в доклада е, че към 2050 г. ще трябва да се извадят от експлоатация редица енергийни мощности. Но пък липсва всякаква прогноза как ще се развиват други енергийни източници, вкл. и тези на зелена енергия.


Ще отбележа, че липсва дори бележка, дори запетайка как БАН гледа на проектите (вече има прототип) на мини портативни АЕЦ, които се разработват в САЩ, Европа и Русия.


Например на 18 юли Комисията по атомна енергетика на САЩ започна анализа на дизайна на модулна атомна електроцентрала на компанията NuScale Energy. Другата американска компания в тази област Hyperion Power Generation също планира да се обърне към Комисията за разрешение.


Тошиба обеща на жителите на Галена, Аляска такъв реактор от 10 мегавата, а не огромен ядрен мастодонт със скъпотията си и всички проблеми, които поражда, вкл. и с опасността от огромен ядрен инцидент.


В енергийната стратегия на ЕС от 2016 г. е залегнал пуск на първи такъв реактор през 2030 г. .


Русия е разработила проект за такива миниреактори за Арктика, монтирани на автомобилно ремарке. А на остров Хайнан, Китай през май започна строителството на първата мини АЕЦ. Мощността на реактора АСР-100 „Линлун“ е от около 100 МВт, което е 10 пъти по-малко от мощността на обичаен реактор. Реакторът АСР-100 е първият в света, получил пълната документация от разрешения от страна на МААЕ.

 


*** *** ***


Хазартното поведение – проиграхме маса пари, дай да разиграем нови милиарди, белким се спечели, може да е типично за посетителите на казината и втренчилите поглед в рулетките, но е неприемливо при управлението на националните стопанства.

 

 

Станете почитател на Класа