Не съветвам ДАНС да отлага аферата „Мургина“ за след изборите

- Г-н Янев, посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни заяви, че все още се чакат доказателства за прекъсване на връзките между политиците и сенчестата икономика. Защо въпреки напомнянията от ЕС и зад океана борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас зацикля?

- Не само, че се присъединяваме към това изказване, но ние с нашите антикорупционни действия доказваме всеки ден, че политическата мафия е част от статуквото, което иска на всяка цена да се запази непокътнато. Това статукво беше моделирано още в началото на прехода от комунистическите фамилии и най-вече от Андрей Луканов, който със своите политически синове и дъщери „имплантира“ във всички партии свои представители, които имат за цел България да остане в плен на корупцията, групировките и комунистическите династии.

- Сезирахте ДАНС поне по няколко сериозни случая за корупция – в данъчните, местната власт, МВР. Следите ли как върви работата по тях?

- За разлика от други, преди да внесем сигнал нашите юристи предварително компетентно и професионално го прецизират. Държим да имаме конкретна информация за етапите на разследването, като си даваме, разбира се, сметка, че ДАНС при условията, които съществуват в страната, а именно – управлението на Тройната коалиция, не може да работи пълноценно и да разгърне така очаквания от обществото мащаб за радикално справяне с корупцията по високите етажи на властта.

- Един от най-сериозните ви сигнали беше свързан с измами и източване на ДДС в Националната агенция по приходите, като визирахте бившата шефка Мария Мургина. Очаквате ли конкретни резултати от разследването до изборите или такива ще бъдат оставени след парламентарния вот?

- Не съветвам прокуратурата и ДАНС да чакат за след изборите, защото това би ерозирало доверието към тях. Така ще докажат поговорката „Гарван гарвану око не вади“. Затова съм убеден и ще поискам след празниците среща с главния прокурор и да го помоля разследването към Мургина да приключи. Убеден съм, че той е еманципиран от властта, самостоятелен е и има куража да доведе до край аферата „Мургина“.

- Защо бившият вътрешен министър Румен Петков реагира така бурно на вашите твърдения, че е намесен в аферата „Цирконий“, за която пак вие съобщихте?

- Той реагира на принципа „гузен негонен бяга“, защото скандалът е много голям, той е международен и има опасност да докаже как всъщност службите в лицето на Иван Драшков и Румен Петков като министър на вътрешните работи не са признавали нито закони, нито правила и са действали като хора самозабравили се и упражняващи абсолютна власт. Политическият съвет на РЗС иска в 10-дневен срок от датата, в която сме внесли сигнала си в ДАНС и прокуратурата да ни се отговори с конкретни имена, факти и обстоятелства, свързани с аферата. В това число и на министри, зам.-министри и отговорни фактори в специалните служби.

- Водачът на листата за евродепутати на РЗС Димитър Абаджиев поиска в сряда парламентът да изслуша финансовия министър Пламен Орешарски по темата с циркония, но получи отказ. Как възнамерявате да получите отговор от МФ?

- Службите трябва да принудят Пламен Орешарски да даде отговори. Ние настояваме цялата информация по аферата до произнасянето на ДАНС да бъде засекретена и накрая агенцията да се произнесе пред обществото в рамките на този 10-дневен срок.

- Тече нов скандал в парламента, че 22 депутати са изнасяли класифицирана информация по случая с кмета на Хасково Георги Иванов. Имате ли по-подробна информация кой е изнасял сведенията?

- Борбата на РЗС срещу кметовете феодали не е случайна. Ние разобличихме този самозабравил се кмет, който не знае никакви задръжки и най-вероятно са се намерили „поръчкови“ депутати, които са му предоставили класифицирана информация. Това е много скандално и не е станало без знанието на ръководството на Народното събрание. Затова искаме най-строга отговорност за разрушаването и дискредитирането на тези най-висши държавни институции с този лош маниер да се изнася класифицирана информация.

- Изнесената информация попречила ли е на работата по разкриване на истината около Георги Иванов?

- Разбира се. В това е и скандалът. Затова трябва веднъж завинаги да се разбере кой покровителства хасковския феодал.

- И вие смятате, че това е човек от парламента, а не от службите примерно?

- Да. Депутати от управляващото мнозинство са му дали информация, защото не е тайна, че той афишира под път и над път, че на тези избори щял да работи за БСП, както и на предишните.

- Ваши колеги от опозицията обявиха във връзка с предложението ви за вдигане на бариерата за коалиции на 8%, че вие играете за БСП и ДПС и работите против интересите на синята коалиция. Как приемате ролята, която ви отреждат?

- Гузната съвест проговаря в погрешна посока. Никой от парламентарната група на РЗС, най-малкото аз, сме били съпричастни или служители на службите. Тези от старата десница, които до вчера бяха в НСС и в други служби, сега се опитват да говорят небивалици. Но с тези техни клевети по наш адрес ще постигнат ефекта на бумеранга. Аз бих подкрепил и 10% праг, за да може политическата система да се прочисти от партиите фантоми и да не може бившата комунистическа партия, сега БСП, да си слага свои сателити и да пуска на изборите партии мюрета с цел на изборите да се явяват 60-70 партии, които нямат никакво влияние. А после тази дисперсия на гласове да се обира от БСП и ДПС. Тези, които най-много пищят срещу 8%, те знаят, че това ще помогне в България да останат 10 политически партии и да се въведе европейският модел.
А т.нар. „Синя коалиция“, която аз наричам реституционен съвет на „синята идея“, защото те са убийците на дясното в България, казват, че не се боят от 8-те процента. Ами след като не се боят, нека да видим кой е прав, след като суверенът се произнесе.

- Как ще коментирате скандала със Сретен Йосцич и по-точно връзката, която се прави с Бойко Борисов. Как ще се отрази той на рейтинга на ГЕРБ?

- БСП си служи с отвратителни конспиративни номера и с тях иска да дискредитира Бойко Борисов. Но няма да успеят. БСП показва, че не е забравила нищо от комунистическите си прийоми и затова сега се опитва да извади някакви дивиденти на чужд гръб. А защо сега, питам аз, прави комисия „Йосич“, след като от РЗС искахме да се направи анкетна комисия за изясняване на смъртта около Ахмед Емин и тя не беше създадена. Бягат от тази тема. И пак искам да подчертая, че не друг, не старата десница, а РЗС събра 50 подписа на депутати от опозицията за създаването на комисия „Емин“.

- Ще успеят ли хората да разберат посланията ви?

- Убеден съм, че това, което иска РЗС, ще намери широк отзвук в обществото, ще се даде рестарт на системата, защото ние искаме нова конституция и нов икономически ред, който да осигури стабилност и сигурност както на бизнеса, така и на гражданите.

- Кога РЗС ще обяви мажоритарните си депутати и колко очаквате да успеят да влязат в следващия парламент?

- Мажоритарните кандидати ще бъдат обявени след евровота, когато ще проведем консултации на първо място с ГЕРБ и тогава ще информираме хората.

- Да очакваме ли, че вие ще се състезавате и мажоритарно?

- Първо ще изчакам да видя къде ще се кандидатират моите най-големи политически душмани – червеният цар, Сергей Дмитриевич и Ахмед Доган и тогава ще дам отговор на този въпрос.

- Каква е вашата политическа прогноза за следващия парламент. Кои политически сили ще бъдат представени в него?

- Много е трудно да се правят прогнози. Мога да кажа само за РЗС. С всеки изминал ден ние се превръщаме в общонационално гражданско движение. Виждам пълни зали навсякъде, където правим срещи - Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали, Пловдив, Перник и т. н. Това не е случайно и аз съм убеден, че огромна част от българите искат да имат ред, законност и справедливост след изборите.

интервюто взе Иглика Горанова

Станете почитател на Класа