Попова: Някой не иска да се разделя с властническите си правомощия

Някой не искаше да се разделя с властнически правомощия, искаше да се запази диктата на държавата и да се предпочете диктата на държавата пред човека".Всяка грешка от миналата година ще тежи в настоящата, защото 2013 г не е отделена със стена от 2014-та", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова за предаването „Преди всички" по „Хоризонт".

Вицепрезидентът не очаква новата година да е по-лека и по добра, защото обстановката в света се усложнява, а в България назряват избори. Попова не пожела да направи сравнение с предшествениците си на поста по отношение на института на помилванията:

"Добра реклама за мен е това, че рядко се чува и се отчита, че е използван и приложен института на помилването, както и на убежищата. Институтът на помилването е създаден не за масова употреба. Той не е инстанция над третата в съдебната система, нито инструмент, който може да дискредитира работата ѝ", каза тя.

"Това е пошлост, която не знам по какъв начин да можем да преодолеем най-бързо, за да може да се въдвори спокойствие и порядък", коментира тя скандалите с подслушвания у нас.

"Направихме чудесни предложения за изменения заедно с прокуратурата, със съда. Участваха и други представители на неправителствения сектор. За съжаление обаче нямаше последствия, не се внесе в парламента този проект за изменение на закона за специалните разузнавателни средства, защото там бяха направени много разумни неща, които може би щяха да намалят възможността да попадаме, или да ни вкарват непрекъснато във скандали с подслушванията. И аз дори се чуда, защо хората в крайна сметка искат да разберат защо, защо това се прави. Това всъщност е проява на лоши нрави, на политически игри за дискредитиране на противника, или това е съзнателна дейност, за да се държи обществото в напрежение и във срес и да се занимаваме с неща, които не могат да дадат образ на едно общество като демократично, нормално", заяви още тя.

"
 

Станете почитател на Класа