×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 268

Прогнозират възход на българския капиталов пазар през 2014 г.

  • Позитивно влияние може да окаже и предстоящата продажба на БФБ, смятат от „Карол“

 

Добрата за фондовия пазар 2013 г. може да е предпоставка за последващи силни периоди и за реалната икономика през 2014 г., смятат от „Карол". В тази връзка те отбелязват, че е „напълно възможно през 2014 г. да бъде постигнат очакваният от правителството икономически ръст от 1,8%". „Очакванията ни са за силно поскъпване на българските акции през 2014 г.", коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в "Карол Капитал Мениджмънт". По думите му, освен силния тренд, позитивен фактор са и ниските цени, тъй като повечето акции в България се търгуват при много ниски съотношения цена/доходност (средното P/E е 9) и цена/счетоводна стойност (средното P/B е 0.7). "Надолу, само спад под 450 ще развали позитивните перспективи и ще доведе до продължителна търговия настрани между 340 и 450", смята Николов.

 

Най-важно за възходящия ход на SOFIX от техническа гледна точка беше трайното преминаване над нивото от 450 в края на 2013 г. се казва в анализа на "Карол Капитал Мениджмънт". Следващото сериозно препятствие беше – върха от 2009 г. – нивото 515, което беше преодоляно в началото на 2014 г. С това индексът потвърди, че вече е в силен възходящ тренд, смятат анализаторите на "Карол".

Влетите пари на финансовия пазар, след делистването на някои от големите компании в началото на годината и значителният поток от дивиденти, беше подкрепен и от вливането на свежи ресурси, след продължилата 5 години "анемия" на пазара. Много от акциите се оказаха силно подценени и поскъпнаха рязко, като дори и с резултатите на компаниите към момента, в края на 2013 г. с P/E на индекса от 9.1 и P/B от 0.7 остават доста подценени спрямо останалите в региона и средните си исторически стойности. Позитивен момент може да окаже и предстоящата продажбата на държавния дял на Българска фондова борса (БФБ).

 

Силно позитивна за България и Румъния е прогнозата за 2014 г. за регионалните капиталови пазари, обобщават от управляващото дружество на "Карол". Анализаторите очакват и силна година за IPO сегмента в страните от Централна и Източна Европа. Пазарите в Сърбия и Хърватска са по-скоро в летаргия, а ситуацията в Русия и Украйна е такава, че тези пазари може да дадат сигнали за силно поскъпване едва по-късно през годината, се казва още в прогнозата на дружеството.

Станете почитател на Класа