Втора фаза анти ГМО: Здрава храна

След като кампанията „България - свободна от ГМО“ започна под наслов „Чиста земя“, сега обявява втора фаза на анти ГМО инициативите у нас - „Здрава храна“. Факт е, че години наред не знаехме с какво точно се храним, дори не се интересувахме от това. Време е да направим един по-информиран избор, което не е нито за, нито анти ГМО.
За целта трябва да различаваме произхода на продуктите, обозначен на етикетите - дали съдържат ГМО съставки, или са направени от натурални продукти. Много стриктно от контролните органи трябва да се прави проследяване на съставките дори и на вторичните продукти като яйца, масло, мляко. Невинаги обаче растителните мазнини в сиренето или кашкавала са ГМО, стига да го пише на етикета. Тогава ще има и информиран избор. Храните с ГМО съставки може да са на отделни щандове в магазините. Според експерти има много растения, които се отглеждат и са всъщност ГМО, но без разрешение.
Може би тази храна няма да въздейства върху репродуктивните способности, но засилва със сигурност алергиите. Рекламите, особено с деца, които приканват към купуването на такива храни, също трябва да бъдат забранени. Анти ГМО не е кампания, а начин на живот и всеки има право на избор.

Станете почитател на Класа