За сезоните, бойлерите и пазарния стимул

Варненската топлофикация, собственост на френската фирма „Далкия“, ще предлага на абонатите си през лятото по-ниска цена на топлата вода, отколкото излиза да се подгрее с бойлер /стр.6/. Това е и начинът дружеството да запази клиентите си. Доколко все пак това е „пазарен стимул“ на запазване на клиентите, е друга тема.
От години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране задържа цената на парното и топлата вода под цените на нощната енергия на тока, само и само топлофикациите да могат да работят.
А задържането на цените под себестойност дружествата компенсират с цената на тока, който произвеждат. На практика ДКЕВР дава по-високи цени на тока от когенерациите, с което дружествата да покрият загубите си от производство на топлоенергия. А тези преференции рано или късно се връщат върху потребителите с цените на тока, които през последните години непрекъснато се увеличават.
Може би е редно от енергийния регулатор да намерят друг механизъм, по който да се стимулира работата на топлофикациите, така че това да не се отразява върху цените на тока. Всички знаем, че не може „и агнето да е цяло, и вълкът да е сит“, но въпросът в другите страни от ЕС вече е решен. Нека да открием и ние топлата вода.

Станете почитател на Класа