Закон за еврофондовете – ускорение или спирачка?

Обмисля се създаването на закон за еврофондовете, който ще регламентира всички процеси по усвояването на европейските програми у нас, съобщи вчера министър Томислав Дончев по време на среща с представители на бизнес лидерите. Сега процесът се регламентирал от различни нормативни актове на МС, а законът щял да сложи повече ред в ресора.
Прав е министърът, че иска стройна и единна регламентация на целия процес. А пък и става дума за немалко пари – страната ни има право на 7 млрд. евро до 2013 г. Досега обаче реално са влезли само 4% от потенциалните ресурси, до края на годината оптимистичните прогнози са за 10%. В момента процесите са ускорени, готови са и промените в две постановления, които облекчават процедурите. Бизнесът е в очакване и да усети схемите за евтино финансиране, гарантирани от програма „Джереми“.
Идеята за нов закон действително би изглеждала като панацея, стига да не сме в средата на програмния период. Самата законотворческа процедура е доста бавна и едва ли преди началото на следващата година качествен документ по тази тема може да види бял свят. Има и европейско законодателство по въпроса, което е достатъчно сложно и рестриктивно.
Най-опасно ще е обаче, ако и бизнесът, и администрацията сега забавят топката, изчаквайки да видят какви ще са поредните нови правила.

Станете почитател на Класа