И данъчните трябва да са равни пред закона

Само една реформа в данъчната администрация се оказа твърде недостатъчна. Защото, въпреки гръмките обещания за оптимизация, сливане на дирекции и администрации, накрая излезе, че хиляди служители в НАП не си плащат глобите към различни държавни институции. Повечето от инспекторите са хванати в нарушения на Закона по пътищата, като са решили да си спестят плащането на глобите към КАТ.
До края на седмицата обаче ще трябва да се издължат с просрочените си задължения по сметките на ведомството, в което работят. От понеделник и те на свой ред ще бъдат проверявани, както вече стана с фолк певците, естрадните звезди и футболистите.
Не става ясно обаче дали под ударите на данъчните ще попаднат и роднините на инспекторите. След тях да се готвят служителите на Министерството на финансите, а след това и хората, работещи в държавната администрация в цялата страна, закани се шефът на бирниците Красимир Стефанов. И с право – всички трябва да са равни пред закона.
За гражданите пък остава открит въпросът защо уж най-честните и коректни данъкоплатци, каквито трябва да са инспекторите на приходната администрация, се оказаха далеч не толкова почтени? Не трябваше ли първо да си проверят какво се случва в собствения „разграден двор“, преди да тръгнат на показни акции за събиране на милиони от фолк звезди и футболисти, за да попълват дупките в бюджета? Както се казва, липсва добрият пример за подражание, който се оказва дефицитен дори в НАП.

Станете почитател на Класа