Доживяхме държавна ТЕЦ да сваля цените на тока

Доживяхме български въглищни централи да поискат намаление на цената на тока. Исканото намаление от ТЕЦ „Марица-изток 2“ е за малко, но е факт. То ще влезе в сила със задна дата – от 1 януари тази година. Аргумент за него е частично завършената рехабилитационна програма на дружеството. Поевтиняването обаче няма да се отрази на потребителите поради нормативни причини – цената на тока за бита у нас се променя през юли, а не през януари.
А за тогава регулаторът отсега ни обещава до 5% скок на електроенергията. Факт, който със сигурност помрачава добрите идеи на екипа на ТЕЦ „Марица-изток 2“ . Прогнозата за поскъпване, на фона на сегашната добра новина, вече очертава лошите прогнози за хората и бизнеса – в условия на криза да има по-високи цени на ресурсите.
От регулатора все пак добавиха, че има малка вероятност да няма увеличение на тока. Нещо, което е трудно да се повярва, с оглед на останалите аргументи на ДКЕВР. Невероятно е да се очаква и че някоя частна енергийна компания ще предложи намаление на услугата си, макар и при дефлация на цените през последните няколко месеца. Затова, изглежда, затягането на коланите у нас ще си продължи по традиция.

Станете почитател на Класа