Блокираните пътища водят заникъде

Протестите на гръцките фермери, които блокират българо-гръцката граница вече втора седмица, причиняват големи щети на бизнеса и от двете страни на границата, но няма изгледи да помогнат на самите фермери. Разочарованието на гръцките земеделци от позицията на министър-председателя им Георгиос Папандреу е обяснимо, защото той не им обещава нищо, най-малко пък държавната помощ, за която те настояват.
Самият Папандреу не би могъл да им каже друго, след като Гърция се намира в доста затруднено финансово положение. Фермерите обаче се инатят и не отстъпват, а вероятно и не разбират, че не в ината е ключът към решението на проблема им.
Така блокадата има всички шансове да стане безсрочна и да затвори пътищата на юг. Съмнително е обаче, че потърпевшите ще спечелят нещо от загубите на нашите и европейските производители, превозвачи и обикновени туристи. Най-много към тези щети да се прибавят и загуби на самите гръцки производители, включително и на самите фермери. И така, губейки и прекъсвайки търговски и бизнес отношения, гръцките фермери само ще се уверят, че блокираните пътища водят заникъде. Друг е въпросът, ако те искат да повлекат със себе си колкото може повече.

Станете почитател на Класа